Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu donirana vrijedna oprema (FOTO)

24.12.2021. 15:51
1
IZVOR: Katera

Na Elektrotehničkom fakultetu Univeziteta u Istočnom Sarajevu danas je predstavljena vrijedna oprema "Embeded sistema" (Embedded System), koju je ovom fakultetu donirala firma "Mesco Engineering" iz Sarajeva.

Redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu Slobodan Lubura pojasnio je da kompanija "Mesco" donirala neophodnu opremu za mikrokontrolere i senzorske mreže, koju će studenti iskoristiti za predmete Mikroprocesorski sistemi i Mikroprocesorska tehnika, kao i za izradu završnih radova na prvom ciklusu studija.

- U dogovoru sa partnerima, kompanijom "Mesco Engineering", definisaćemo teme završnih radova kako bi studenti bili pripremljeni za obavljanje prakse u ovoj firmi – rekao je Lubura dodajući da je zanimanje "embedded" inženjera deficitarno i traženo na tržištu rada.

Glavni inženjer kompanije "Mesco Engineering" Mladen Vidaković izjavio je za Kateru da donacija predstavlja prvi korak u saradnji Fakulteta i ove kompanije.

- Na području BiH zanimanje "embedded" inženjera nije rasprostranjeno i ono zahtjeva mnogo opreme koja mora biti dostupna inženjerima. Prepoznali smo taj nedostatak i odlučili da doniramo opremu ETF-u u Istočnom Sarajevu, pomognemo studentima koji žele da se bave ovim poslom i tako počnemo više govoriti o "embedded" inžinjeringu – rekao je Vidaković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović zahvalio se kompaniji "Mesco Engineering" koja je, prema njegovim riječima, prepoznala da je ovaj fakultet ozbiljna naučno-istraživačka i obrazovna ustanova i ozbiljan partner za saradnju.

-  Školujemo inženjere koji budu prepoznati na tržištu rada i brzo dolaze do zaposlenja jer pored fundamentalnog znanja ponesu i znanja koja su potrebna direktno u privredi – rekao je Popović.

On je objasnio da će dobijenu opremu studenti koristiti u aplikacijama interneta stvari i mjerenja koja mogu da se koriste čak i u industrijskim sistemima.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Katera

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mirko 25.12.2021. 09:11
    Bravo za profesora Luburu i dekana.
Povezane vijesti
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO) ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO)
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 5m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 38m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    20h 12m
    3
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    1h 10m
    0
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    21h 18m
    0