"Енергоинвест-ЕО" у стечају дугује повјериоцима 2,2 милиона КМ

28.12.2021. 19:10
0
ИЗВОР: capital.ba

Повјериоци предузећа „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп) изгубиће 2,2 милиона КМ колико потражују од овог предузећа у стечају, с обзиром да оно, након што је девестирано и опљачкано, нема никакве имовине.

 

На испитном рочишту које је одржано данас у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву стечајни управник Владо Симовић признао је 2,2 милиона КМ потраживања, док предузеће нема никакве имовине.

- Највећи повјерилац је Пореска управа која потражује 1,6 милиона КМ. Око пола милиона потражује Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, радници потражују око 150.000 марака - рекао је Симовић.

С друге стране, каже, имовине нема ни за покриће трошкова стечаја и о томе је упознао повјериоце.

- Једина имовина је 5.000 КМ које је предлагач уплатио за покретање стечаја. Сада је на повјериоцима одлука хоће ли платити за даље вођење поступка или не и о томе ћемо одлучивати на рочишту крајем фебруара идуће године. Уколико повјериоци не буду заинтересовани, стечај се закључује - појаснио је Симовић.

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву отворио је прије два мјесеца стечај у предузећу ЕеОп, након што је Симовић утврдио да је оно платежно неспособно и презадужено.

Предузеће „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп) основано је 2014. године на имовини „Енергоинвест Расклопне опреме“ (РАОП) коју су купили руски инвеститори.

Руси су имовину РАОП-а купили преко предузећа “Електроинжењеринг” Бањалука, чији је директор Милан Кесеровић, зет предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије.

„Електроинжењеринг“ је затим на имовини РАОП-а формирао ново предузеће под називом „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп), али је сва купљена имовина на бањалучком предузећу.

Руси су се након неког времена повукли, а власник „Електроинжењеринга“ прије двије године постао је Кесеровић.

Capital  је још прије двије године писао да је имовина бившег РАОП-а потпуно девастирана, а зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

То је потврдио и стечајни управник који каже да је некадашњи РАОП имао огромне хале које су данас потпуно уништене и нема никаквих услова за покретање било какве производње.

О приватизацији РАОП-а у интервјуу за Capital говорио је и руски инвеститор који тврди да је кроз тај процес из некадашњег гиганта „извучено“ 280 милиона марака, те да о томе истрагу воде и институције Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Потрошачи остали без плина у Сарајеву и Источном Сарајеву Потрошачи остали без плина у Сарајеву и Источном Сарајеву
Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарајево-гаса" Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарај...
Елек: "Енергоинвест" прихватио нову цијену транспорта гаса Елек: "Енергоинвест" прихватио нову цијену транспорта гаса
Најчитаније
  • Ускоро велика промјена везана за пасоше
    21h 16m
    1
  • Без дозволе остало 200 возача почетника
    22h 16m
    0
  • Требевић: Клизиште на Златишту пријети Старом Граду?
    8h 23m
    0
  • Џино донио радост кадетима Славије на старту купа
    22h 41m
    0
  • Кењић и Пејушић донијели преокрет
    3h 35m
    0