"Energoinvest-EO" u stečaju duguje povjeriocima 2,2 miliona KM

28.12.2021. 19:10
0
IZVOR: capital.ba

Povjerioci preduzeća „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) izgubiće 2,2 miliona KM koliko potražuju od ovog preduzeća u stečaju, s obzirom da ono, nakon što je devestirano i opljačkano, nema nikakve imovine.

 

Na ispitnom ročištu koje je održano danas u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu stečajni upravnik Vlado Simović priznao je 2,2 miliona KM potraživanja, dok preduzeće nema nikakve imovine.

- Najveći povjerilac je Poreska uprava koja potražuje 1,6 miliona KM. Oko pola miliona potražuje Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, radnici potražuju oko 150.000 maraka - rekao je Simović.

S druge strane, kaže, imovine nema ni za pokriće troškova stečaja i o tome je upoznao povjerioce.

- Jedina imovina je 5.000 KM koje je predlagač uplatio za pokretanje stečaja. Sada je na povjeriocima odluka hoće li platiti za dalje vođenje postupka ili ne i o tome ćemo odlučivati na ročištu krajem februara iduće godine. Ukoliko povjerioci ne budu zainteresovani, stečaj se zaključuje - pojasnio je Simović.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je prije dva mjeseca stečaj u preduzeću EeOp, nakon što je Simović utvrdio da je ono platežno nesposobno i prezaduženo.

Preduzeće „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) osnovano je 2014. godine na imovini „Energoinvest Rasklopne opreme“ (RAOP) koju su kupili ruski investitori.

Rusi su imovinu RAOP-a kupili preko preduzeća “Elektroinženjering” Banjaluka, čiji je direktor Milan Keserović, zet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

„Elektroinženjering“ je zatim na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp), ali je sva kupljena imovina na banjalučkom preduzeću.

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a vlasnik „Elektroinženjeringa“ prije dvije godine postao je Keserović.

Capital  je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

To je potvrdio i stečajni upravnik koji kaže da je nekadašnji RAOP imao ogromne hale koje su danas potpuno uništene i nema nikakvih uslova za pokretanje bilo kakve proizvodnje.

O privatizaciji RAOP-a u intervjuu za Capital govorio je i ruski investitor koji tvrdi da je kroz taj proces iz nekadašnjeg giganta „izvučeno“ 280 miliona maraka, te da o tome istragu vode i institucije Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poskupljenje gasa zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, a ne zbog "Energonivesta" i "Sarajevo-gasa" Poskupljenje gasa zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, a ne zbog "Energonivesta" i "Saraj...
Elek: "Energoinvest" prihvatio novu cijenu transporta gasa Elek: "Energoinvest" prihvatio novu cijenu transporta gasa
Ugašena firma „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“, povjerioci ostali bez miliona maraka Ugašena firma „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“, povjerioci ostali bez miliona maraka
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    9h 42m
    3
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    10h 14m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    5h 25m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    10h 23m
    0
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    13h 30m
    0