Епидемија вируса корона још није достигла врхунац у БиХ

25.03.2020. 14:05
0
ИЗВОР: Срна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да епидемија вируса корона још није достигла врхунац у БиХ и да се може десити да она потраје и до јуна, наводећи да ће се, када буде достигнут врх епидемије, онда моћи рећи до када ће трајати.
- Можемо дати процјене за своју територију, али имамо државе у окружењу, флуктуацију грађана. Зависи од мјера које се морају синхронизовано донијети, не само у једној земљи, него и у окружењу. Незахвално је доносити било какве процјене у овом тренутку јер смо сви у региону у узлазној путањи епидемије. Важно је да немамо високих скокова када је ријеч о броју заражених - истакао је Шеранић.

Говорећи о успостављању карантина у Градишци с циљем превенције ширења вируса корона, Шеранић је рекао да не сматра да ће ико бити угрожен мјерама чији је циљ заштита грађана Републике Српске.

- Добро је да доносимо мјере с циљем заштите здравља становништва. Ја то не бих гледао у том контексту - изјавио је Шеранић за "Дојче веле".

Он је рекао да надлежни органи Српске имају одличну координацију са Федерацијом БиХ у смислу препорука и одлука које треба донијети, иако постоје различита тумачења ко послије преласка границе треба ићи у изолацију, а ко не.

- С обзиром на то да смо ми имали кластере у којима се грађани нису понашали одговорно, морамо ићи са рестирктивнијом мјером. Како ће да одлуче колеге у Федерацији, сходно процјени њихове епидемиолошке ситуације, то је њихова ствар. Када је ријеч о понашању и одговорности грађана, то више не смије да се догађа. Ко прекрши изолацију иде у карантин -поручио је Шеранић.

Одговарајући на питање да ли је увођење полицијског часа преоштра мјера, Шеранић је рекао да то изазива страх и опрез код људи који су одговорни и размишљају.

- Али, имамо оне који се, упркос нашим препорукама, и даље понашају неодговорно. Ишли су на роштиљ док је било лијепо вријеме. Да ли ми то треба да толеришемо? Ја јесам епидемиолошки за одређене стриктне мјере, јер искуства из Италије и Кине показују да су рестриктивне мјере дале позитиван резултат у смислу контроле епидемије. Свако друштво вјерујући својим грађанима прилагођава мјере - нагласио је Шеранић.

Он је рекао да струка и политика траже компромис приликом креирања мјера и доношења одлука.

- Приликом одлучивања о увођењу ванредне ситуације, политика слуша струку и то је нешто гдје се увијек нађе адекватан одговор. И политици и струци је важно здравље грађана и у том правцу се доносе одлуке. Када кажем компромис, мислим на већу дискусију о некој мјери јер треба процијенити да ли заиста треба блокирати неки град. У ситуацији пандемије све се окреће према стручним препорукама. Процјењују се ситуације у којем тренутку донијети неку одлуку, али ми смо изабрани као политичари од грађана и наше је да се бринемо о њиховом здрављу - навео је Шеранић.

На констатацију да има велико повјерење јавности, Шеранић је истакао да захваљује за подршку, али да он није сам у овој причи.

- Иза мене је огромна армија људи, било да су на инфективној клиници или моји инспектори и сви раде за добробит свих грађана. Они такође заслужују подршку. Ја сам само истакнут испред њих да говорим о свему томе. То је ствар тима, добре припремљености и добре комуникације и моје службе за односе са јавношћу. Ми тимски радимо све ово. Без заједничког одговора нема контроле епидемије - навео је Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    9h 7m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    8h 47m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    12h 10m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    13h 7m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    10h 4m
    0