Епидемиолошка ситуација на Сарајевско-романијској регији веома неповољна

02.04.2021. 14:06
6
ИЗВОР: СРНА

Епидемиолошка ситуација на подручју Сарајевско-романијске регије веома је неповољна, велика је трансмисија вируса у заједници због чега је дошло и до великог оптерећења здравственог система, рекао је руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Владо Миовчић.

Миовчић је истакао да је све већи број хоспитализованих, да су болнички капацитети ограничени, те да је из дана у дан већи пријем од отпуста пацијената.

Он је указао да је велики проценат позитивних од броја тестираних.

- У посљедњих седам дана стојимо на проценту од 60 одсто позитивних од броја тестираних - додао је он.

Према његовим ријечима, клиничке слике пацијената су све теже, од 10 до 12 пацијената налази у ковид интензивној њези, док је осталим потребна кисеоничка подршка.

- Све су то чињенице које говоре да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, због чега поново апелујемо да се грађани придржавају свих мјера и да буду дисциплиновани -  рекао је он.

Миовчић је оцијенио да процес вакцинације тече несметано и да се биљежи велика заинтересованост грађана који припадају приоритетним групама.

Он је рекао да тренутно здравствене установе потражију вакцине од Института, у складу са својим капацитетима.

- Лоша епидемиолошка ситуација довела је до тога да имамо већи број заражених грађана и здравствених радника, због чега имамо недостатак кадра, па је отежано организовање процеса вакцинације - нагласио је Миовчић.

Тренутно се вакцинише приоритетна група грађана са више од 65 година, а у наредном периоду Миовчић очекује да почне пријава у домове здравља особа са хроничним болестима, које су фактор ризика за ковид 19.

Он је навео да ће након тога бити вакцинисане особе од 18 до 64 године које раде на пословима од јавног значаја као што су новинари, просвјетни радници, васпитачи у предшколским установама, припадници полиције, Цивилне заштите, ватрогасци, инспектори и други.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Zagor Te Nej 03.04.2021. 16:39
    Beli fićo, kakva Jahorina o cemu pricas? Jahorina ne radi vec 15 dana, kao ni ugostiteljski objekti, a korona se siri i dalje znaci da nije ni do Jahorine a ni do kafana! Treba probati nesto drugo...
  • Generic placeholder image
    Beli fićo 03.04.2021. 13:04
    Katastrofalno ponašanje ljudi..ne poštuju se mjere, ne nose se maske, i ko je nosi ne koristi na ispravan način...jedna opšta nekultura, seljakluk u bezobrazluk..naročito na javnim povrpinama. Otkud vam pravo ako ne mislite na sebe da ugrožavate mene (nas)..!?
    Posebna je priča o Jahorini...znate kako komentarišu obična raja..naskijala se elita zatvaraj skijalište...Jahorina je bila leglo virusa, to su svi znali ali zarad skijanja elite i uzimanja para čutalo se.. sad eksplozija zaraze na ovom prostoru..
    Svaka vam čast...rukovodstvo , vlada...nek nam se Željka vakcinisal, jebeš ostali narod...
  • Generic placeholder image
    Xx 02.04.2021. 18:01
    Danas otvaraju trzne centre,,,,eto im pameti,hiljadu ljudi dnevno prodje,pa ko to dezinfikuje laz,sve je laz,,,,,,viskovic je morao otvoriti,mocnicima mora udovoljiti,a male ugostitelje koji zive od toga ko j,,,,,,,,pa se sad druzemja preselila u vikendice ,kuce,stanove. ,,,
  • Generic placeholder image
    Natasa 02.04.2021. 15:43
    Pa sta njih briga oni i njohovi su vakcinisani, a ako je slucajno ko ostao da nije dobice odmah medicinsku pomoc koju ostali dobiju pred smrt.Fuj drzava,fuj ovi sto je vode.Bolje nismo zasluzili
  • Generic placeholder image
    Mirko 02.04.2021. 15:01
    Treba sve zatvoriti na mjesec dana I izavi i da izadjemo iz ovoga.
    Daj da se Malo uozbiljiti.
    Treba uvrsti radnu obavezu svi po Tri dana rada u Kovid ambulanti Ka ispomoc.
  • Generic placeholder image
    Www 02.04.2021. 14:44
    Uvesti policijski čas, sta se čeka pobogu
Повезане вијести
Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске регије (ФОТО) Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске региј...
Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар ...
У 2023. години откупљено мање млијека него у претходној У 2023. години откупљено мање млијека него у претходној
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 36m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 35m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 17m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 48m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 50m
    0