Епидемиолошка ситуација тренутно под контролом, грађани морају бити одговорни

21.06.2020. 14:53
0
ИЗВОР: СРНА

Тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској је под контролом, иако број заражених вирусом корона расте, изјавио је вршилац дужности директора Института за јавно здравство /ИЈЗ/ Републике Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић је истакао да је било очекивано да порасте броја позитивних особа након што је дошло до ублажавања мјера и отварања граница, али да грађани одговорним понашањем могу утицати да епидемиолошка ситуација остане под контролом.

Зељковић је указао да погоршање епидемиолошке ситуације, у складу са одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, може водити ка увођењу нових рестриктивних мјера, односно враћање на старе.

Одлуку о томе, каже, донијеће Републички штаб у складу са препорукама Института, односно тренутном епидемиолошком ситуацијом.

- У овом тренутку епидемиолошку ситуација држимо под контролом, али је веома битно да сви грађани морају бити свјесни да и они сами учествују у одржавању те ситуације одговорним понашањем - истакао је Зељковић.

Према његовим ријечима, када постоји слободно кретање долази до контакта између особа и повећан је ризик од оболијевања.

- Видјели смо да су се особе које су биле у другим земљама вратиле у Српску и након неколико дана су развили симптоме, па самим тим можемо рећи да је и у другим земљама слична ситуација - рекао је Зељковић.

Свако непоштовање мјера води ка погоршању епидемиолошке ситуације и то је веома једноставна једначина.

Он је нагласио да грађани морају бити свјесни чињенице - да је здравствени систем тренутно под великим притиском јер мора да задржи ниво здравствене заштите из периода прије короне у складу са понашањем и тренутним мјерама у вези са пандемијом вируса корона.

- У овом тренутку само синергистичким дјеловањем можемо цијелу ситуацију држати под контролом, да не би дошло до погоршања ситуације - нагласио је Зељковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући
Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    7h 22m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    9h 36m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    10h 24m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    4h 12m
    2
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    1h 54m
    0