Epidemiološka situacija trenutno pod kontrolom, građani moraju biti odgovorni

21.06.2020. 14:53
0
IZVOR: SRNA

Trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je pod kontrolom, iako broj zaraženih virusom korona raste, izjavio je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo /IJZ/ Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je istakao da je bilo očekivano da poraste broja pozitivnih osoba nakon što je došlo do ublažavanja mjera i otvaranja granica, ali da građani odgovornim ponašanjem mogu uticati da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Zeljković je ukazao da pogoršanje epidemiološke situacije, u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, može voditi ka uvođenju novih restriktivnih mjera, odnosno vraćanje na stare.

Odluku o tome, kaže, donijeće Republički štab u skladu sa preporukama Instituta, odnosno trenutnom epidemiološkom situacijom.

- U ovom trenutku epidemiološku situacija držimo pod kontrolom, ali je veoma bitno da svi građani moraju biti svjesni da i oni sami učestvuju u održavanju te situacije odgovornim ponašanjem - istakao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, kada postoji slobodno kretanje dolazi do kontakta između osoba i povećan je rizik od obolijevanja.

- Vidjeli smo da su se osobe koje su bile u drugim zemljama vratile u Srpsku i nakon nekoliko dana su razvili simptome, pa samim tim možemo reći da je i u drugim zemljama slična situacija - rekao je Zeljković.

Svako nepoštovanje mjera vodi ka pogoršanju epidemiološke situacije i to je veoma jednostavna jednačina.

On je naglasio da građani moraju biti svjesni činjenice - da je zdravstveni sistem trenutno pod velikim pritiskom jer mora da zadrži nivo zdravstvene zaštite iz perioda prije korone u skladu sa ponašanjem i trenutnim mjerama u vezi sa pandemijom virusa korona.

- U ovom trenutku samo sinergističkim djelovanjem možemo cijelu situaciju držati pod kontrolom, da ne bi došlo do pogoršanja situacije - naglasio je Zeljković.

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući
Novi zaplet na suđenju Zeljkoviću i ostalima Novi zaplet na suđenju Zeljkoviću i ostalima
Najčitanije
  • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
    7h 20m
    0
  • Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
    9h 43m
    1
  • Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu
    11h 6m
    0
  • Ristić vicešampionka Balkana, Gotovac i Bojanić bronzani
    23h 27m
    1
  • Pale: Na humanitarnoj večeri za Milana Madžgalja prikupljeno 10.000 KM
    5h 11m
    0