Епидемиолошке мјере креирају зимске туристичке аранжмане

03.11.2021. 11:27
0
ИЗВОР: Глас Српске

Зимска туристичка сезона куца на врата, а с обзиром на то да се у Европи епидемиолошке мјере мијењају из дана у дан, за сада је извјесно само скијање на домаћим и планинама у Србији, за које је добар дио аранжмана већ разграбљен.

Истичу то за “Глас Српске” у туристичким агенцијама, наводећи да су и понуду аранжмана за зимовање припремали у складу са важећим епидемиолошким мјерама. С обзиром на то да се правила разликују од земље до земље, зимовања у иностранству раде искључиво на основу појединачних питања, док су аранжмане за Нову годину и зимски одмор за Јахорину и Копаоник скоро распродали.

У бањалучкој Туристичкој агенцији “Унис турс” истакли су да је фокус стављен на домаће планине и Србију.

- Тренутно код нас и у Србији нема никаквих ограничења. Осим тога, имамо у понуди и Словенију, која признаје све вакцине које су нам овдје на располагању, као и антигенски текст - рекла је Милијана Јењић из Службе продаје “Унис турса”. Како каже заинтересованих има доста, а они који годинама не пропуштају зимовање већ одавно су се вакцинисали.

- Наши грађани који су прије пандемије зимовали у Италији и Француској мораће ове године да размисле о другој дестинацији - рекла је Јењићева, нагласивши да ће уколико нека од европских земаља у скорије вријеме ублажи мјере и они кориговати понуду аранжмана.

Иако се у медијима појавила информација да ће од 1. јануара 2022. године путовања у ЕУ бити могућа само за вакцинисане те да антигенски и PCR тест неће важити, а да би слична правила могла да уведе и Србија, нико са сигурношћу не може то да потврди, јер се правила мијењају сваких 15 дана.

- У Србији за сада постоје ограничења за боравак у угоститељским објектима након 22 часа, односно грађанима је потребна “ковид” пропусница којом доказују да су вакцинисани, преболовали корону или имају негативан антигенски или PCR тест - навела је Јењићева.

И у бијељинској Туристичкој агенцији “Хепи травел” кажу да у понуди имају домаће и планине у Србији.

- Политика наших и хотела у Србији је доста флексибилна, постоји опција враћања новца или замјене термина, тако да је и с те стране много једноставније. Од домаћих Јахорина је дестинација број један, а у Србији Копаоник и Златибор - рекла је Софија Стевановић из сектора продаје у тој бијељинској агенцији и додала да се цијене крећу од 45 до 100 марака за дан, у зависности од категорије хотела те да уз спавање гости имају и доручак. Нагласила је да су аранжмане за Јахорину, Копаоник и Златибор готово распродали.

Руководилац пословнице агенције “Вуковић” у Приједору Бојана Вуковић истиче да иностране дестинације уопште немају у понуди.

- Радимо искључиво групне аранжмане за Јахорину и Златибор те једнодневне излете на Влашић - рекла је Вуковићева и додала да заинтересованих има, али да веће гужве очекује с првим пахуљама снијега.

Домаће планине, посебно олимпијска љепотица, у фокусу су и Туристичке организације РС, а вршилац дужности директора Миодраг Лончаревић рекао је да је прошле зиме на Јахорини било више од 250.000 скијаша те да се доброј сезони надају и ове године.

- Туристички ваучери су се и те како добро показали и због тога и сада са Министарством трговине и туризма РС разматрамо могућност поновног увођења те врсте подршке - рекао је Лончаревић, нагласивши да је зимовање за сада извјесно само на домаћим дестинацијама, у Српској конкретно на Јахорини и Козари.

*Услови за улазак туриста из БиХ у поједине земље

ИТАЛИЈА - затворена за туристичка путовања из БиХ

ФРАНЦУСКА  - могу ући вакцинисани “фајзером”, “модерном” и “астра-зенеком”. Невакцинисани не могу уопште ући

ЊЕМАЧКА  - могу ући вакцинисани “фајзером”, “модерном” и “астра-зенеком”. Невакцинисани могу ући са тестом, али морају у карантин

АУСТРИЈА - могу ући вакцинисани “фајзером”, “модерном”, “астра-зенеком” те кинеским вакцинама. Невакцинисанима потребан тест

ЧЕШКА - грађани БиХ могу ући само ако су вакцинисани у Србији

СЛОВЕНИЈА  - признаје све вакцине, као и антигенски тест

РУСИЈА - туристичка путовања нису дозвољена ни за грађане вакцинисане “спутњиком”

ТУРСКА - признаје вакцине или антигенски тест

Коментари 0
Повезане вијести
Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО) Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)
Плаћамо данак прољећних температура усред зиме Плаћамо данак прољећних температура усред зиме
Како да најбрже осушите веш у току зиме Како да најбрже осушите веш у току зиме
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 3m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 21m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 48m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 36m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 57m
    0