Epidemiološke mjere kreiraju zimske turističke aranžmane

03.11.2021. 11:27
0
IZVOR: Glas Srpske

Zimska turistička sezona kuca na vrata, a s obzirom na to da se u Evropi epidemiološke mjere mijenjaju iz dana u dan, za sada je izvjesno samo skijanje na domaćim i planinama u Srbiji, za koje je dobar dio aranžmana već razgrabljen.

Ističu to za “Glas Srpske” u turističkim agencijama, navodeći da su i ponudu aranžmana za zimovanje pripremali u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. S obzirom na to da se pravila razlikuju od zemlje do zemlje, zimovanja u inostranstvu rade isključivo na osnovu pojedinačnih pitanja, dok su aranžmane za Novu godinu i zimski odmor za Jahorinu i Kopaonik skoro rasprodali.

U banjalučkoj Turističkoj agenciji “Unis turs” istakli su da je fokus stavljen na domaće planine i Srbiju.

- Trenutno kod nas i u Srbiji nema nikakvih ograničenja. Osim toga, imamo u ponudi i Sloveniju, koja priznaje sve vakcine koje su nam ovdje na raspolaganju, kao i antigenski tekst - rekla je Milijana Jenjić iz Službe prodaje “Unis tursa”. Kako kaže zainteresovanih ima dosta, a oni koji godinama ne propuštaju zimovanje već odavno su se vakcinisali.

- Naši građani koji su prije pandemije zimovali u Italiji i Francuskoj moraće ove godine da razmisle o drugoj destinaciji - rekla je Jenjićeva, naglasivši da će ukoliko neka od evropskih zemalja u skorije vrijeme ublaži mjere i oni korigovati ponudu aranžmana.

Iako se u medijima pojavila informacija da će od 1. januara 2022. godine putovanja u EU biti moguća samo za vakcinisane te da antigenski i PCR test neće važiti, a da bi slična pravila mogla da uvede i Srbija, niko sa sigurnošću ne može to da potvrdi, jer se pravila mijenjaju svakih 15 dana.

- U Srbiji za sada postoje ograničenja za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa, odnosno građanima je potrebna “kovid” propusnica kojom dokazuju da su vakcinisani, prebolovali koronu ili imaju negativan antigenski ili PCR test - navela je Jenjićeva.

I u bijeljinskoj Turističkoj agenciji “Hepi travel” kažu da u ponudi imaju domaće i planine u Srbiji.

- Politika naših i hotela u Srbiji je dosta fleksibilna, postoji opcija vraćanja novca ili zamjene termina, tako da je i s te strane mnogo jednostavnije. Od domaćih Jahorina je destinacija broj jedan, a u Srbiji Kopaonik i Zlatibor - rekla je Sofija Stevanović iz sektora prodaje u toj bijeljinskoj agenciji i dodala da se cijene kreću od 45 do 100 maraka za dan, u zavisnosti od kategorije hotela te da uz spavanje gosti imaju i doručak. Naglasila je da su aranžmane za Jahorinu, Kopaonik i Zlatibor gotovo rasprodali.

Rukovodilac poslovnice agencije “Vuković” u Prijedoru Bojana Vuković ističe da inostrane destinacije uopšte nemaju u ponudi.

- Radimo isključivo grupne aranžmane za Jahorinu i Zlatibor te jednodnevne izlete na Vlašić - rekla je Vukovićeva i dodala da zainteresovanih ima, ali da veće gužve očekuje s prvim pahuljama snijega.

Domaće planine, posebno olimpijska ljepotica, u fokusu su i Turističke organizacije RS, a vršilac dužnosti direktora Miodrag Lončarević rekao je da je prošle zime na Jahorini bilo više od 250.000 skijaša te da se dobroj sezoni nadaju i ove godine.

- Turistički vaučeri su se i te kako dobro pokazali i zbog toga i sada sa Ministarstvom trgovine i turizma RS razmatramo mogućnost ponovnog uvođenja te vrste podrške - rekao je Lončarević, naglasivši da je zimovanje za sada izvjesno samo na domaćim destinacijama, u Srpskoj konkretno na Jahorini i Kozari.

*Uslovi za ulazak turista iz BiH u pojedine zemlje

ITALIJA - zatvorena za turistička putovanja iz BiH

FRANCUSKA  - mogu ući vakcinisani “fajzerom”, “modernom” i “astra-zenekom”. Nevakcinisani ne mogu uopšte ući

NjEMAČKA  - mogu ući vakcinisani “fajzerom”, “modernom” i “astra-zenekom”. Nevakcinisani mogu ući sa testom, ali moraju u karantin

AUSTRIJA - mogu ući vakcinisani “fajzerom”, “modernom”, “astra-zenekom” te kineskim vakcinama. Nevakcinisanima potreban test

ČEŠKA - građani BiH mogu ući samo ako su vakcinisani u Srbiji

SLOVENIJA  - priznaje sve vakcine, kao i antigenski test

RUSIJA - turistička putovanja nisu dozvoljena ni za građane vakcinisane “sputnjikom”

TURSKA - priznaje vakcine ili antigenski test

Komentari 0
Povezane vijesti
Medvjed Uroš jutros nije ugledao svoju sjenku (VIDEO) Medvjed Uroš jutros nije ugledao svoju sjenku (VIDEO)
Plaćamo danak proljećnih temperatura usred zime Plaćamo danak proljećnih temperatura usred zime
Kako da najbrže osušite veš u toku zime Kako da najbrže osušite veš u toku zime
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 27m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    8h 51m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    7h 6m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    23h 35m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    8h 45m
    0