Епископ Јоаникије о нацрту уговора између СПЦ и Владе Црне Горе

03.05.2021. 10:12
0
ИЗВОР: Srpska.info

Црква је овде остала и са законом и без њега, и опстаће са уговором и без уговора. Ми гледамо да радимо на добро своје Цркве и своје државе, за државу је добро да вјерска питања буду ријешена на један цивилизован начин - рекао је епископ Јоаникије.

Епископ будимљанско никшићки и администратор Митрополије црногорско проморске Јоаникије рекао је да за сада располажу само нацртом темељног уговора који треба да потпишу Српска православна црква (СПЦ), те да о том акту сад треба да се изјасни Влада Црне Горе.

– Имамо текст који је усвојен на нивоу Цркве, тај текст је достављен Влади. Она треба да се изјасни, има право да да неке примједбе, да нешто поправи, да нешто прихвати, и ту ће се, надам се, руководити оним начелима која су фиксирана у Уставу и законима Црне Горе, посебно у Закону о слободи вјероисповести – рекао је Јоаникије за Радио Светигора, пише Блиц.

Додао је да је то све још увек у радној верзији.

– За мене лично, за Цркву, сваки документ, нарочито уговор, док не потпишу обје стране и не овјере печатом, он заправо не постоји у неком правном смислу. Он је у припреми, он није завршен, и никада није обичај, макар у нашем црквеном поретку, да било који документ који је још у изради да се објављује и да се чини предметом јавне расправе – казао је Јоаникије.

Додао је да треба да се схвати “правилно значај темељног уговора”.

– Да му не придајемо ни мањи ни већи значај него што он има. Очигледно је да многи људи или не знају или неће да знају који је значај тог уговора. У Црној Гори потписана су три темељна уговора са три остале вјерске заједнице, Светом столицом, Исламском и Јеврејском заједницом. И ти темељни уговори су одрађени у тишини, двије стране, наша држава и највиши представници тих верских заједница су преговарали, дописивали се, разматрали та докуманта, предлоге, параграфе. То је са појединима трајало мало дуже, са неким краће, и у одређеном моменту када су се око свега усагласили, приступили су потписивању тих уговора појединачно. Ми смо се обрадовали свим тим догађајима јер смо видели у томе одличну причу. Дакле Црна Гора је показала дјелимично спремност да ријеши све оно што је везано за положај и статус вјерских заједница у Црној Гори – објанио је Јоаникије.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 40m
    5
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 20m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 32m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 26m
    0