Први пут на крстарењу – како да се припремите за авантуру живота

07.10.2024. 11:19
0
ИЗВОР: katera.news

Укрцавање на ваше прво крстарење је узбудљиво, али може бити презахтјеван задатак организовати све тако да вам одговара. Постоји много информација и потребно је одвојити вријеме за истраживање различитих линија, итинерера, бродова и крузерских компанија.

Унапријед размишљате о свему, имате посебне жеље, а истовремено не знате шта можете да очекујете? Читање рецензија може вам пружити вриједне увиде и помоћи вам да донесете одлуку. Како бисте максимално искористили своје крстарење, ево неколико битних савјета који ће вам помоћи у сналажењу на мору и стварању успомена које ће трајати цијели живот.

Планирајте и резервирајте крстарење унапријед

Крстарења су у посљедње вријеме атрактиван и чест избор за одмор, па се активности и резервације за ресторане могу веома брзо попунити. Како бисте избјегли разочарање, добра је идеја планирати и резервирати што је више могуће унапријед. Дакле, поред тога што ћете заказати своју кабину, важно је да мислите и на своје мјесто на излетима на обалу, на термине у спа центру и позоришне карте.

Прегледајте позоришни и биоскопски репертоар, провјерите каква је услуга ресторана, да ли особље са брода нуди услуге организовања и вођства излета и гдје се све можете прикључити. Рано планирање осигурава вам искуства која желите и омогућава опуштеније и угодније крстарење.

Пакујте се паметно

Паковање за крстарење захтијева баланс између добре припреме и једноставности. Обавезно спакујте удобну одјећу, купаће костиме и свечану одјећу за посебне вечери. Основне ствари попут крема за сунчање, лијекова и путних адаптера се подразумијевају. Врло је вјероватно да ћете приликом букирања кабине добити и детаљну листу паковања као добар подсјетник. Заправо, већина линија за крстарење нуди овакве корисне спискове.

Ако први пут путујете крузером и узбуђени сте због одмора на отвореном мору, могуће је да ћете превидјети и заборавити неке битне ставке које могу побољшати искуство крстарења. Примјера ради, продужни кабл је и те како користан, јер кабине на бродовима обично имају мањи број утичница. Мала количина детерџента за прање рубља може бити корисна за прање купаћих костима и друге одјеће у лавабоу у кабини. Одржавање хидратације је кључно, нарочито ако много времена проводите на палуби и сунцу. Стога, обавезно понесите боцу воде за вишекратну употребу коју ћете напунити на воденим станицама на броду и понијети са собом на излете.

Заштитите своју кожу од сунчевих зрака кремом за сунчање и имајте при руци умирујући гел алое вере за све опекотине од сунца. Чак и ако обично не патите од мучнине, паметно је имати лијекове за случај да море постане узбуркано. Поред тога, укључите основне ствари попут лијекова против болова и стомачних тегоба, фластера и свих медикамената на рецепт који вам могу затребати.

Ако ваше крстарење укључује дестинације за роњење и имате властиту опрему, понесите је и уштедјете трошкове најма и осигурајте себи боље уживање.

Такође, провјерите правила облачења за свечане вечери и понесите одговарајућу одјећу ако планирате учествовати у овим посебним вечерима.

Припремите буџет за излете и трошак

Крузерске руте и боравак на луксузним крстарењима углавном укључују оброке и забавне активности. Међутим, требало би предвидјети додатне трошкове попут напојница, излета, шопинга на броду, рум сервиса и слично. Планирајте унапријед и додијелите средства за жељене додатке како бисте избјегли било какав неочекивани финанцијски стрес током вашег крстарења.

Распитајте се да ли у цијену вашег аранжмана улазе напојнице или не. Имајте на уму да већина крузера наплаћује алкохолна пића. Неки нуде пакет пића, али они су често одвојени од почетне цијене крстарења. На многим крузерима поред главног ресторана и шведског стола, постоје и специјални ресторани који долазе уз додатну накнаду и гдје јела за госте спремају кухари на свјетском гласу.

На крају, не треба заборавити и на велики број факултативних излета, који обично нису укључени у цијену крстарења. Како је ово фантастичан начин за истраживање лука у које пристајете, припремите буџет за обиласке са водичем, спортове на води и све друге активности које би вас могле занимати.

Додатни трошак на бродовима често представљају приступ интернету, спа и фитнес услуге, унајмљивање фотографа, одлазак у казино и шопинг, итд.

Максимално искористите вријеме у лукама

Како бисте максимално искористили своје вријеме на обали, битно је приступити свакој дестинацији с планом и радозналошћу. Истражите које атракције вас чекају у градовима у које пристајете, да ли постоје неки локални обичаји које не смијете пропустити, можда жива сцена уличне умјетности или прилика да пробате укусну храну. Потражите унапријед познате или пак потпуно нетакнуте плаже, истражите историјске знаменитости града или живописне тржнице. Свака лука нуди посебно искуство, па вриједи мало читати раније или погледати неки водич и путопис како не бисте пропустили најважније.

Већина крузерских компанија организује екскурзије на копну и премда ово може додатно коштати, потпуно сте безбрижни, јер не морате бринути ни о логистици, као ни хоћете ли се вратити на брод на вријеме. Свакако, постоји опција и самосталног обиласка градова, али онда треба уложити мало више времена у планирање.

Крстарење као прилика за дигитални детокс

Многи модерни бродови за крстарење нуде Wi-Fi и могућност повезивања. Међутим, вриједи размислити и о томе да искористите ову прилику да се одвојите од дигиталног свијета и уроните у искуство крстарења. Проведите квалитетно вријеме, укључите се у активности на крузеру и уживајте у погледу који одузима дах без ометања сталних обавијести са друштвених мрежа. Сваки брод за крстарење има своју јединствену атмосферу. Било да сте на породичном крстарењу, броду усмјереном на авантуру или неком лукс путовању, прихватите културу крузера и сучествујте у активностима, јер се увијек нешто узбудљиво догађа.

Сигурно је да укрцавање на прво крстарење долази са великим ишчекивањем, питањима, чуђењем. Но ако мало истражите, унапријед испланирате и одредите буџет, извјесно је да ћете осигурати себи незаборавно и угодно искуство крстарења. Размислите о томе да се обратите туристичкој агенцији. Као прави експерти могу вам помоћи да одаберете брод за крстарење, као и тип кабине и план пута. Дакле, спакујте кофере, на дан укрцавања дођите на вријеме на терминал за крстарење са својим документима, пасошем и планером. Оставите бриге иза себе и припремите се за пловидбу у авантуру живота!

Пише: Србијанка Станковић

Коментари 0
Повезане вијести
Бисер Индијског океана – национална блага Шри Ланке Бисер Индијског океана – национална блага Шри Ланке
Не жали туђе паре: Луксузнији хотел за Комшића него за Путина и Бајдена Не жали туђе паре: Луксузнији хотел за Комшића него за Путина и Бајдена
"Стојадином" обишао Европу и остварио дјечачки сан "Стојадином" обишао Европу и остварио дјечачки сан
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    1h 40m
    0
  • Локални избори 2024: Одржани локални избори у БиХ
    23h 8m
    4
  • Дејан Којић прогласио побједу у Палама
    15h 45m
    9
  • Маринко Божовић прогласио побједу у Источној Илиџи
    16h 40m
    4
  • Град Источно Сарајево: До 15.00 часова највећа излазност у Трнову
    21h 15m
    0