ЕТФ учествује на два велика међународна пројекта са 20 европских универзитета

01.03.2023. 15:30
0
ИЗВОР: radiomitrovicasever.com

Иницијалним научним скупом у Косовској Митровици, данас су званично започета два велика међународна пројекта, које ће, у наредне три године, реализовати Универзитет у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици и још двадесет европских универзитета.

Ријеч је о пројекту ДГТРАНС који се бави темом транспорта опасних материја и пројекту ПЕЛМОБ из области електричне мобилности и оба се реализују у оквиру програма Ерасмус.

Универзитет у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици је координатор оба пројекта које финансијски подржава Европска унија, а како каже ректор проф. др Небојша Арсић, велика је част бити домаћин академским делегацијама из двадесет земаља и предводити конзорцијуме на пројектима који се баве изузетно битним темама.

- Обе теме су изузетно атрактивне и од изузетног су значаја за све нас јер утичу на наше животе - рекао је Арсић.

Он је подсјетио на неколико еколошких инцидената до којих је дошло у претходном периоду, усљед чега су се неке опасне материје излиле и дошле у додир са непосредним људским окружењем. Зато је важно оспособити људе у тој области како се сличне ситуације не би понављале.

- Зато ми данас имамо овде са нама водеће  стручњаке из тих области са многих светских универзитета који се баве том тематиком, који ће са нама поделити то искуство како да радимо, не само на отклањању последица, већ пре свега како да делујемо превентивно, како да школујемо младе инжењере, како ми да школујемо кадрове који ће се бавити том тематиком и како да обучавамо људе који су већ у тој теми… Свиме тиме се бави први пројекат - додао је Арсић.

Други пројека је посвећен електричној мобилности, тековини савремене технологије са којом ћемо се све више сусретати.

- То захтева промену наших размишљења, наших ставова, промену наставних планова, обуку људи из сектора транспорта, тако да ћемо ми овде у Косовској Митровици на Универзитету направити једну мобилну лабораторију, која ће укључивати сва средства електричне мобилности  и грађани и студенти ће имати прилику да се са њима упознају. Инсталираћемо пуњаче за електрична возила на Универзитету и једном речју, то ће бити прилика да покажемо да ми пратимо савремена дешавања и трендове - истакао је Арсић и додао да је посебно задовољство што ће то показати колико је ова високошколска установа спремна да изнесе сав посао који ти пројекти подразумијевају.

Нагласио је да је приштински Универзитет већ показао своју кредибилност у тој „међународној универзитетској арени“, да је то препознато и да се не дешава свакодневно да један домаћи универзитет добије координаторство у чак два овако велика и значајна пројекта.

Најавио је да су ове године на конкурсу, који такође расписује Европска агенција за високо образовање, конкурисали са осам апликација што је рекордан број.

Доцент др Никола Давидовић са Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, један је од учесника скупа који је овим поводом организован у Косовској Митровици.

- Веома ми је драго да смо данас овдје у Косовској Митровици и велика је част да наша два универзитета учествују у два значајна пројекта. Важно је истаћи да наши универзитети годинама сарађују на више пројеката, а ова два су само посљедњи у низу и они су јако битни, не само за регион Западног Балкана већ уопште у научној јавности - каже Давидовић.

Слика

Фото: radiomitrovicasever.com

Његов колега са Универзитета у Марибору Драго Север, професор је на Факултету за грађевинарство, саобраћајно инжењерство и архитектуру, гдје предводи Катедру за технологију и организовање промета.

- Ми смо се већ упознали на једном прошлом пројекту у области безбједности у саобраћају. Ово је продужетак сарадње и сада ћемо, ја вјерујем, веома добро, радити на пројекту који се тиче транспорта опасних материја. Имамо врло добра искуства са нашим главним партнером, нарочито са ректором, и в,ерујем да ћемо пронаћи и снаге, али и задовољства да савладамо изазове и да ћемо као и све прошле, а в,ерујем и све будуће пројекте, одрадити како треба - поручио је Север.

Предвиђено је да овај иницијални скуп траје три дана.

Коментари 0
Повезане вијести
Уништени скоро сви споменици на гробљу у јужној Косовској Митровици Уништени скоро сви споменици на гробљу у јужној Косовској Митровици
Одржан скуп „Србија наде“ у Београду Одржан скуп „Србија наде“ у Београду
Сирене за опасност у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу (ВИДЕО) Сирене за опасност у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Полиција објавила детаље несреће у којој је погинуо отац шесторо дјеце (ВИДЕО)
  12h 55m
  0
 • Алекса Вукадин ученик генерације Средњошколског центра „Пале“
  15h 14m
  5
 • Утопила се два тинејџера
  3h 26m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  16h 13m
  0
 • Прича о једној Дуњи (ФОТО)
  9h 52m
  0