ETF učestvuje na dva velika međunarodna projekta sa 20 evropskih univerziteta

01.03.2023. 15:30
0
IZVOR: radiomitrovicasever.com

Inicijalnim naučnim skupom u Kosovskoj Mitrovici, danas su zvanično započeta dva velika međunarodna projekta, koje će, u naredne tri godine, realizovati Univerzitet u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i još dvadeset evropskih univerziteta.

Riječ je o projektu DGTRANS koji se bavi temom transporta opasnih materija i projektu PELMOB iz oblasti električne mobilnosti i oba se realizuju u okviru programa Erasmus.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici je koordinator oba projekta koje finansijski podržava Evropska unija, a kako kaže rektor prof. dr Nebojša Arsić, velika je čast biti domaćin akademskim delegacijama iz dvadeset zemalja i predvoditi konzorcijume na projektima koji se bave izuzetno bitnim temama.

- Obe teme su izuzetno atraktivne i od izuzetnog su značaja za sve nas jer utiču na naše živote - rekao je Arsić.

On je podsjetio na nekoliko ekoloških incidenata do kojih je došlo u prethodnom periodu, usljed čega su se neke opasne materije izlile i došle u dodir sa neposrednim ljudskim okruženjem. Zato je važno osposobiti ljude u toj oblasti kako se slične situacije ne bi ponavljale.

- Zato mi danas imamo ovde sa nama vodeće  stručnjake iz tih oblasti sa mnogih svetskih univerziteta koji se bave tom tematikom, koji će sa nama podeliti to iskustvo kako da radimo, ne samo na otklanjanju posledica, već pre svega kako da delujemo preventivno, kako da školujemo mlade inženjere, kako mi da školujemo kadrove koji će se baviti tom tematikom i kako da obučavamo ljude koji su već u toj temi… Svime time se bavi prvi projekat - dodao je Arsić.

Drugi projeka je posvećen električnoj mobilnosti, tekovini savremene tehnologije sa kojom ćemo se sve više susretati.

- To zahteva promenu naših razmišljenja, naših stavova, promenu nastavnih planova, obuku ljudi iz sektora transporta, tako da ćemo mi ovde u Kosovskoj Mitrovici na Univerzitetu napraviti jednu mobilnu laboratoriju, koja će uključivati sva sredstva električne mobilnosti  i građani i studenti će imati priliku da se sa njima upoznaju. Instaliraćemo punjače za električna vozila na Univerzitetu i jednom rečju, to će biti prilika da pokažemo da mi pratimo savremena dešavanja i trendove - istakao je Arsić i dodao da je posebno zadovoljstvo što će to pokazati koliko je ova visokoškolska ustanova spremna da iznese sav posao koji ti projekti podrazumijevaju.

Naglasio je da je prištinski Univerzitet već pokazao svoju kredibilnost u toj „međunarodnoj univerzitetskoj areni“, da je to prepoznato i da se ne dešava svakodnevno da jedan domaći univerzitet dobije koordinatorstvo u čak dva ovako velika i značajna projekta.

Najavio je da su ove godine na konkursu, koji takođe raspisuje Evropska agencija za visoko obrazovanje, konkurisali sa osam aplikacija što je rekordan broj.

Docent dr Nikola Davidović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jedan je od učesnika skupa koji je ovim povodom organizovan u Kosovskoj Mitrovici.

- Veoma mi je drago da smo danas ovdje u Kosovskoj Mitrovici i velika je čast da naša dva univerziteta učestvuju u dva značajna projekta. Važno je istaći da naši univerziteti godinama sarađuju na više projekata, a ova dva su samo posljednji u nizu i oni su jako bitni, ne samo za region Zapadnog Balkana već uopšte u naučnoj javnosti - kaže Davidović.

Slika

Foto: radiomitrovicasever.com

Njegov kolega sa Univerziteta u Mariboru Drago Sever, profesor je na Fakultetu za građevinarstvo, saobraćajno inženjerstvo i arhitekturu, gdje predvodi Katedru za tehnologiju i organizovanje prometa.

- Mi smo se već upoznali na jednom prošlom projektu u oblasti bezbjednosti u saobraćaju. Ovo je produžetak saradnje i sada ćemo, ja vjerujem, veoma dobro, raditi na projektu koji se tiče transporta opasnih materija. Imamo vrlo dobra iskustva sa našim glavnim partnerom, naročito sa rektorom, i v,erujem da ćemo pronaći i snage, ali i zadovoljstva da savladamo izazove i da ćemo kao i sve prošle, a v,erujem i sve buduće projekte, odraditi kako treba - poručio je Sever.

Predviđeno je da ovaj inicijalni skup traje tri dana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uništeni skoro svi spomenici na groblju u južnoj Kosovskoj Mitrovici Uništeni skoro svi spomenici na groblju u južnoj Kosovskoj Mitrovici
Održan skup „Srbija nade“ u Beogradu Održan skup „Srbija nade“ u Beogradu
Sirene za opasnost u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću (VIDEO) Sirene za opasnost u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću (VIDEO)
Najčitanije
 • Policija objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo otac šestoro djece (VIDEO)
  13h 8m
  0
 • Aleksa Vukadin učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“
  15h 27m
  5
 • Utopila se dva tinejdžera
  3h 39m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  16h 26m
  0
 • Priča o jednoj Dunji (FOTO)
  10h 5m
  0