ЕУ усвојила глобални режим санкција за кршење људских права

08.12.2020. 20:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Савјет Европске уније данас је усвојио одлуку и уредбу о успостављању глобалног режима санкција за кршења људских права.

Европска унија први пут осигурава оквир који јој омогућава циљане мјере против појединаца, субјеката и тијела, укључујући државне и недржавне актере, одговорне, укључене или повезане с озбиљним кршењима и повредама људских права у свијету, без обзира гдје су се догодили.

- Такве рестриктивне мјере омогућавају забрану путовања за физичка лица и замрзавање средстава за физичка и правна лица. Надаље, физичким и правним лицима са простора Уније забрањује се стављање средстава на располагање, било директно или индиректно, свима који се налазе на листи за санкције- стоји у саопштењу Делегације ЕУ.

Како је саопштено, оквир циљаних рестриктивних мјера односи се на дјела попут геноцида, злочина против човјечности и других озбиљних кршења или повреда људских права (као што су тортура, ропство, вансудска убиства, самовољна лишавања слободе или затварања).

- Остале повреде или кршења људских права такођер могу били предметом режима санкција уколико су те повреде или кршења широко распрострањена, систематска или на други начин представљају озбиљну забринутост у погледу циљева заједничке спољне и сигурносне политике утврђених Уговором о Европској унији (члан 21. Уговора)- стоји у саопштењу.

На приједлог државе чланице или високог представника Уније за спољне послове и безбједносну политику, Савјет утврђује, врши преглед и измјене листе санкција.

Данашња одлука наглашава да промоција и заштита људских права и даље представљају окосницу и приоритет вањског дјеловања Уније и одражава њену одлучност да се позабави озбиљним кршењима и повредама људских права.

Релевантни правни акти објављени су у Службеном листу.

Опште информације

Савјет је 9. децембра 2019. поздравио ангажман високог представника на покретању припремних активности код успостављања режима Европске уније општег обухвата за рестриктивне мјере за озбиљна кршења и повреде људских права.

Савјет је 17. децембра 2020. одобрио закључке о Акцијском плану ЕУ за људска права и демократију од 2020. до 2024. који утврђује степен амбиције и приоритета Уније у овим областима у односима са свим трећим земљама. У Акцијском плану ЕУ, Унија се обавезала развити нови хоризонтални режим глобалних санкција ЕУ за борбу против озбиљних кршења и повреда људских права у цијелом свијету.

Зашто је усвојен Глобални режим санкција ЕУ за кршења људских права?

- Тешке повреде и злоупотребе људских права дешавају се у многим дијеловима свијета, често без икаквих посљедица по починиоце. ЕУ не жели да стоји по страни док се чине тешке повреде и злоупотребе људских права. Оснивање Глобалног режима санкција ЕУ за кршења људских права (ЕУГХРСР) је значајна иницијатива која подвлачи одлучност ЕУ да појача своју улогу у борби против тешких повреда и злоупотреба људских права широм свијета- објављено је на страници Делегације ЕУ.

Коментари 0
Повезане вијести
Санкционисано 55 возача због алкохола Санкционисано 55 возача због алкохола
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“ Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 51m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 33m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 6m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 40m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 25m
    3