ЕУ за БиХ обезбиједила 1,3 милиона вакцина

31.08.2021. 18:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

ЕУ је кроз програм "EU4Health" и захваљујући напору "Теам Europe" досад за БиХ обезбиједила 1.302.110 вакцина, а задња пошиљка, која је у БиХ стигла крајем августа, садржавала је 18.720 фајзер вакцина.

Како је речено у Канцеларији ЕУ у Сарајеву, посљедњи контингент фајзер вакцина обезбијеђен је за БиХ кроз ЕУ донацију вриједну 13,7 милиона евра, а кроз програм "EU4Health".

Како кажу, с овим контингентом у БиХ је укупно стигло 214.110 "Фајзерових" вакцина, развијених у сарадњи с компанијом "Бионтеk", иза које стоје двоје њемачких држављана.

-Од ових 13,7 милиона евра донираних како би се подржала вакцинација против ковида у БиХ, више од девет милиона је преостало како би се подржала даља куповина вакцина. ЕУ ће наставити сарадњу с Министарством цивилних послова БиХ и другим властима како би помогла додатне пошиљке- кажу они.

Наглашавају да су ЕУ и земље чланице, које су донирале 1,3 милиона вакцина, то учиниле како би помогле јачање кампање имунизације у БиХ и да се повећа број вакцинисаних с двије дозе.

-Задња пошиљка дио је од 650.000 вакцина које је платила ЕУ, а које су намијењене Албанији, БиХ, Косову, Црној Гори, Србији и Сјеверној Македонији. Испоруку ових вакцина потпомогла је Република Аустрија путем правних споразума произвођача и власти у региону- објашњено је у Канцеларији ЕУ.

Подсјећања ради, ЕУ је најавила подршку БиХ у набавци вакцина у мају, када је, подсјећања ради, Оливер Вархељи, европски комесар за сусједство и проширење, обећао испоруку 650.000 дози вакцина које ће за западни Балкан купити ЕУ, те је подсјетио да је ЕУ од почетка пандемије покренула кораке који би олакшали цијелом региону борбу против короне.

У Министарству цивилних послова БиХ су након посљедње испоруке саопштили да је она резултат успјешне сарадње БиХ са ЕУ и Аустријом, те да је овим путем поново показано да се само заједничким напорима може однијети побједа против короне.

-Коначни циљ је да БиХ ради заједно у свим подручјима унутар европске породице- нагласили су они.

Јохан Затлер, шеф Канцеларије ЕУ у БиХ, истакао је да је испорука вакцина демонстрирала њихову ефикасност у спречавању заразе.

-Тренутно, већина људи који се озбиљно разболе од ковида није вакцинисана, а 1,3 милиона вакцина које су испоручене од стране 'Тима Европа' помажу да подржимо наше партнере у БиХ у заштити становништва, спречавању ширења болести и доприносу превенције мутација које би могле довести до смањене ефикасности постојећих вакцина. Свако треба што прије да се вакцинише- рекао је Затлер.

Подсјећања ради, ЕУ је обезбиједила 95 милиона евра у грантовима за БиХ како би пружила подршку у борби против ковида-19. Осим тога, поред 13,7 милиона евра кроз програм "EU4Health" за вакцине, ЕУ је обезбиједила 7,76 милиона евра за медицинске потребе. Између осталог, ово се односи на шест милиона комада заштитне опреме, 66 респиратора, 75 ЕКГ монитора, 20 преносивих ултразвучних сензора и другу опрему.

Коментари 0
Повезане вијести
Резолуција o Сребреници фластер на уста историчара Резолуција o Сребреници фластер на уста историчара
Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ Одобрено: БиХ може да преговара о чланству у ЕУ
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    12h 7m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    22h 25m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    22h 31m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    10h 40m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    22h 29m
    0