Ево колико воде треба свакодневно да уносите у организам

27.05.2020. 18:31
0
ИЗВОР: Агенције

Шта се дешава када тренирате високим интензитетом, на високим температурама, да ли се унос течности повећава, како се рехидрирати након тренинга, да ли конзумирање хладније воде може убрзати мршављење?

Особа која има масу тијела 75 кг у свом саставу има око 45 л воде, што значи да око 2/3 човјекове тежине отпада на воду. У мишићу је вода заступљена са 75 одсто, у можданом ткиву око 80 одсто у масном око 10 одсто. Већа количина воде је унутар ћелија, а око 1/4 је ванћелијска вода.

Према прошлогодишњим истраживањима о конзумирању воде, односно течности генерално у цијелом свијету, можемо закључити да Њемачки грађани уносе највише течности у Европи и то 2446 мл, док су на свијету најбоље хидрирани у Индонезији са 2765 мл. Са друге стране најмањи унос течности у Европи имају Французи са 1570 мл док су убједљиво најлошије хидрирани грађани Кине са свега 1332 мл течности дневно. Вода у Србији није ствар престижа, није скупа и недоступна зато свако мора бити одговоран према себи и свом здрављу конзумирајући неопходну количину течности, а то је око 2600 мл дневно.

Унос течности код рекреативаца мора бити константан, прије тренинга, за вријеме тренинга и након тренинга. Ако се прије тренинга не узме довољна количина течности тај дефицит се више не може надокнадити, поготово не конзумирањем веће количине у току тренинга. Суштина је да тијело константно има довољну количину воде.

Тренинзи рекреативаца углавном трају од 60 мин-90 мин, да би тијело било адекватно хидрирано у току тренинга потребно је попити од 560 мл-1830 мл што зависи од интезитета активности. Ту количину треба конзумирати у одређеним временским размацима, а не одједном. Воду треба пити и уколико не осјетите жеђ, најбоље на сваких 10 минута узети по пар гутљаја, тиме сигурно нећете доспјети у фазу дехидрације и бићете сигурни да сте узели довољно течности.

Рехидрација је фаза обнављања течности, веома битна фаза у којој захваљујући води или неком другом пићу за рехидрацију потпомажемо:

1. Надокнаду изгубљене течности

2. Надокнаду изгубљених кључних електролита (Na, K, Mg, Cl, Ca)

3. Обнова резерви угљених хидрата у мишићима (гликоген).

Температура воде која се препоручује за коришћење је од +4 степени до +10 степени Целзујусових и љети, а и зими. Уколико имате за циљ редукцију тјелесних масти знајте да конзумирање хладније воде пола сата прије оброка може убрзати ваш метаболизам, та вода не смије бити хладнија од +4 степени Целзујусових. Убрзавање метаболизма се остварује усљед повећане активности симпатикуса и утрошка енергије потребне за загријавање воде у дигестивном тракту, на дневном нивоу то је око 100 кцал што свакако није занемарљиво ако гледате укупну годишњу потрошњу.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
 • Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
  11h 58m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  9h 6m
  1
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  10h 24m
  0
 • Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
  11h 4m
  0
 • Сутра нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином
  8h 18m
  0