Ево зашто је 260.000 грађана остало данас без струје

06.02.2023. 20:06
1
ИЗВОР: glassrpske.com

До данашњег прекида у испоруци електричне енергије дошло је због хаварије на високонапоанском 110 киловолтном далеководу, наводи се у Закључку "Електропреноса" БиХ.

Све је кренуло након што је искључен транфсорматор од 110 киловата у ТС Бања Лука, тако да је у Хидроцентрали Бочац остао само један генератор са 55 МW.

Након тога долази до квара на 110 kV далеководу ХЕ Бочац- ХЕ Јајце 1, што за посљедицу има појаву великог оптерећења на потезу ХЕ Бочац- Мркоњић Град-Бјелајце- Јајце.

Ствар се затим додатно компликује након изласка генератора са мреже у ХЕ Бочац по возном реду.

То за посљедицу има испадање јако оптерећеног вода 110 kV ХЕ Јајце 1 код трафостанице Бјелајце и пропадања напона у мрежи до вриједности око 100 kV.

Након тога долази до новог квара, на 110 kV далеководу Приједор 2- Сански Мост, заштитни системи не успјевају елиминисати квар и у једном моменту долази до стварања услова за прораду прекострујне заштите на већ оптерећеним трасформаторима 220/110 kV у трафостаници  Приједор 2.

Већ тада далеководне везе према ОП Тузла постају преоптерећене, испадају из погона и након чега је распад био неминован, стоји у Закључку.

Електричну енергију није имало више од 260.000 корисника, то јест комплетно подручје Крајине, рекао је портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Leo 06.02.2023. 20:41
  I sta da smo se odcjepili,kako veli Bajazit...onda bi to bio medjudrzavni problem,a gazda brentasi šećer fasuju ako na deset minuta nestane struje...raspored redovnih remonta dalekovoda se radi kad oni dostave vrijeme u koje najmanje trpi njihov budzet
Повезане вијести
Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
И Грчка остала без електричне енергије И Грчка остала без електричне енергије
Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  7h 48m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  12h 30m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  6h 30m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  6h 43m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  12h 0m
  2