Evo zašto je 260.000 građana ostalo danas bez struje

06.02.2023. 20:06
1
IZVOR: glassrpske.com

Do današnjeg prekida u isporuci električne energije došlo je zbog havarije na visokonapoanskom 110 kilovoltnom dalekovodu, navodi se u Zaključku "Elektroprenosa" BiH.

Sve je krenulo nakon što je isključen tranfsormator od 110 kilovata u TS Banja Luka, tako da je u Hidrocentrali Bočac ostao samo jedan generator sa 55 MW.

Nakon toga dolazi do kvara na 110 kV dalekovodu HE Bočac- HE Jajce 1, što za posljedicu ima pojavu velikog opterećenja na potezu HE Bočac- Mrkonjić Grad-Bjelajce- Jajce.

Stvar se zatim dodatno komplikuje nakon izlaska generatora sa mreže u HE Bočac po voznom redu.

To za posljedicu ima ispadanje jako opterećenog voda 110 kV HE Jajce 1 kod trafostanice Bjelajce i propadanja napona u mreži do vrijednosti oko 100 kV.

Nakon toga dolazi do novog kvara, na 110 kV dalekovodu Prijedor 2- Sanski Most, zaštitni sistemi ne uspjevaju eliminisati kvar i u jednom momentu dolazi do stvaranja uslova za proradu prekostrujne zaštite na već opterećenim trasformatorima 220/110 kV u trafostanici  Prijedor 2.

Već tada dalekovodne veze prema OP Tuzla postaju preopterećene, ispadaju iz pogona i nakon čega je raspad bio neminovan, stoji u Zaključku.

Električnu energiju nije imalo više od 260.000 korisnika, to jest kompletno područje Krajine, rekao je portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Leo 06.02.2023. 20:41
    I sta da smo se odcjepili,kako veli Bajazit...onda bi to bio medjudrzavni problem,a gazda brentasi šećer fasuju ako na deset minuta nestane struje...raspored redovnih remonta dalekovoda se radi kad oni dostave vrijeme u koje najmanje trpi njihov budzet
Povezane vijesti
ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
Vladičić pojasnio kome će struja biti skuplja, a kome ne Vladičić pojasnio kome će struja biti skuplja, a kome ne
ERS: Nisu u našoj nadležnosti odluke o promjeni cijene struje, cijenu ovakve odluke platiće građani ERS: Nisu u našoj nadležnosti odluke o promjeni cijene struje, cijenu ovakve odluke platić...
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    21h 25m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    22h 36m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    4h 16m
    0
  • Džiju-džicu klubu „Jahorina“ 62 medalje u Banjaluci
    7h 15m
    3
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    23h 35m
    0