Европски пут БиХ блокиран: Касне реформе

21.02.2021. 12:54
0
ИЗВОР: БН ТВ

БиХ неће до краја године добити статус кандидата за ЕУ, а ако би нам Брисел и прогледао кроз прсте, не би нам учинили никакву услугу, тврди Игор Црнадак, предсједник Одбора за европске интеграције у Народној скупштини РС.

Црнадак је, уочи састанка Парламентарног форума БиХ за европске интеграције, који ће бити одржан сутра у Бањалуци, истакао да ће на овом скупу парламентараца гост бити Јохан Сатлер, шеф Делегације ЕУ у БиХ и да је то добра прилика да се отворено разговара о озбиљном застоју на европском путу Босне и Херцеговине.

– Форум се одржава у право вријеме, јер је европски пут БиХ блокиран, а од 14 препорука ЕУ Босна и Херцеговина је испунила само двије, које нису од суштинског значаја. Једна од њих је одржавање избора у Мостару, што ипак има, ограничен, локални карактер, а друга је формално укидање смртне казне у РС – рекао је Црнадак.

Он је нагласио да БиХ није учинила скоро ништа на борби против корупције, те да је стање у правосуђу и даље катастрофално. Уз све то, додаје Црнадак, још нису у потпуности проведени ни резултати избора из 2018. године, јер у Федерацији БиХ није успостављена власт утемељена на резултатима тих избора.

Један од битних необављених послова јесте, сматра Црнадак, и изборна реформа, јер грађани БиХ заслужују да гласају слободно, без притисака и уцјена.

– Кад све ово узмемо у обзир, јасно је да не можемо очекивати кандидатски статус до краја године, јер га БиХ не заслужује. Не треба да очекујемо да нам неко прогледа кроз прсте, него морамо због себе и своје будућности провести препоруке Европске комисије – каже Црнадак.

У раду Парламентарног форума БиХ за европске интеграције, који се одржава сутра у Бањалуци, учествоваће посланици из Парламентарне скупштине БиХ, Парламента Федерације БиХ, Народне скупштине РС и Скупштине Брчко Дистрикта.

Коментари 0
Повезане вијести
Црнадак: Власт у Српској се не бори против криминала Црнадак: Власт у Српској се не бори против криминала
Посланици ПДП траже мораторијум на изградњу МХЕ Посланици ПДП траже мораторијум на изградњу МХЕ
Црнадак: Криминал за вријеме пандемије најтамнија мрља у историји Српске Црнадак: Криминал за вријеме пандемије најтамнија мрља у историји Српске
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    16h 16m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 0m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 5m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 9m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    6h 36m
    0