Европски "вакцина пасош" издаваће се само у случају вакцинације тачно одређеним вакцинама

14.03.2021. 10:10
0
ИЗВОР: Глас Српске

Приједлог за увођење такозваних "вакцина пасоша", који ће бити изнијет 17. марта, за помоћ слободном кретању унутар Европске уније, омогућиће кретање само уз вакцинације које је одобрила Европска агенција за лијекове, пише Euronews.

Вакцинисање од неодобрених компанија неће бити обухваћено ЕУ клаузулом о одговорности и контроли квалитета. Илва Јохансон, комесарка за унутрашње послове, потврдила је детаље у петак навече.

Извор Euronewsа је рекао да је ЕУ комесар за правосуђе Дидије Рејндерс јасно ставио до знања да државе чланице могу слободно вакцинисати своје грађане другим вакцинама, али неће им бити додијељена лиценцирана путна потврда ако њихова вакцина није била од одобрених произвођача, то јесте, Фајзера, АстраЗенекае, Модерне и Џонсон & Џонсон.

Трајање дигиталног зеленог цертификата требало би бити ограничено трајањем пандемије, рекао је исти извор, додајући да ће тестови и карантина и даље омогућавати слободу кретања. У том смислу вакцинација није једини начин да неко добије дозволу слободног кретања. Цертификат ће бити доступан у дигиталном и папирнатом облику.

Рејндерс је у четвртак нагласио да су заштита података и могућа дискриминација и даље кључни проблеми Европске комисије која ради на приједлогу путног цертификата Ковид-19. Он жели убрзати прихватање приједлога у Европском парламенту, што би довело до "обавезујућег инструмента" за све државе чланице прије љета.

Предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лајен рекла је да би технички било могуће развити "зелену карту" у року од отприлике три мјесеца користећи податке који показују да ли је особа вакцинисана, негативно тестирана или је имуна након што је пребољела болест, али да се многа политичка питања прво морају ријешити.

Цертификати би могли помоћи повратку авионским путовањима и можда избјећи још једну девастирајућу туристичку сезону, јер туристичка индустрија и шира економија трпе због ограничења.

Земље јужне Европе које зависе од туризма, попут Грчке, Шпаније и Португала, подржавају такав систем, али њихови сјеверни партнери из ЕУ, попут Њемачке, имају резерве око тога хоће ли такви цертификати функционисати.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Земља која има најмоћнији пасош на свијету: Ево гдје се налази БиХ и остале земље региона Земља која има најмоћнији пасош на свијету: Ево гдје се налази БиХ и остале земље региона
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 47m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 54m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 36m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 14m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 46m
    0