“Фејсбук” куповина урушава привреду

16.09.2020. 11:39
0

Заштитници потрошача у Републици Српској затрпани су притужбама грађана који су преварени на друштвеним мрежама јер су им умјесто телефона и гардеробе, које су наручили од “Фејсбук” или “Инстаграм” продаваца, у пакетима стизале цигле и старе крпе.

У удружењима за заштиту потрошача упозоравају на све чешће обмане на друштвеним мрежама и истичу да тамо цвјета сива економија.

– Куповина путем друштвених мрежа урушава домаћу привреду. Из дана у дан добијамо притужбе преварених потрошача, којима на кућне адресе стиже све и свашта, само не роба коју су наручили. Осим што су бацили новац и купили мачка у џаку, не могу да изврше рекламацију, јер немају рачун – истакла је извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић. Нагласила је да треба правити разлику између куповине путем интернета од регистрованих продаваца и куповине путем друштвених мрежа.

– Постоје бутици, спортске радње, па чак и прехрамбене продавнице, код којих је могуће купити производе путем интернета. Међутим, проблем настаје код куповине путем друштвених мрежа, које су огромно сиво тржиште на које стално указујемо инспекцији, а ту има посла и за полицију – истакла је за “Глас Српске” Марићева.

Додала је да купци често на тим профилима на којима наручују производе не могу пронаћи никакве податке о продавцу.

– Роба која стигне брзом поштом често није оно што је наручено. Грађанима су стизале цигле, поцијепане ствари, старе крпе. У неколико случајева успјели смо вршећи притисак на те продавце да вратимо робу, позивајући се на полицију и одјељење за сајбер криминал – рекла је Марићева истичући и да потрошачи гријеше, јер свјесно купујући од илегалних продаваца подржавају ту сиву зону.

Да је све више преварених потрошача на друштвеним мрежама потврђује и предсједник бијељинског Удружења “Звоно” Јово Василић, истичући да су заштићени само они који за своју куповину добију фискални рачун.

– На примјер, један потрошач је добио аудио-уређај којем су недостајали дијелови, а једна госпођа капут погрешне боје и када је покушала да рекламира производ, профил на “Фејсбуку” на којем је наручила био је обрисан – рекао је Василић апелујући на потрошаче да робу прегледају прије преузимања.

На опрез упозоравају и у Инспекторату РС, скрећући пажњу потрошачима да бирају регистроване трговце који осим продаје у пословном простору нуде и могућност куповине путем њихових интернет страница.

– За услугу или производ купљен од нерегистрованог физичког лица путем друштвених мрежа не постоји могућност рекламације, подношења жалбе или враћања новца. Потрошачи у оваквим случајевима не посједују рачун као доказ о извршеној куповини те немају могућност да траже заштиту – упозоравају из Инспектората РС.

А да они који сачувају рачун и те како могу да остваре своја права потврђује податак да је тржишна инспекција за осам мјесеци ове године по конкретним рекламацијама потрошача извршила укупно 121 контролу.

– На лицу мјеста у корист потрошача ријешено је 70 рекламација, а у 20 случајева пословним субјектима је рјешењем наложено да потрошачу омогуће коришћење њихових права. У 22 случаја рекламације потрошача нису биле оправдане или нису у надлежности тржишне инспекције. Седам поступака је још у току, а двије странке упућене су на судско одлучивање – појаснили су у Инспекторату РС и додали да су се потрошачи најчешће жалили на неприхватање рекламација од стране трговаца за техничке производе, одјећу, обућу, телекомуникационе и економске услуге и слично.

Контроле

У Инспекторату РС наводе да је за осам мјесеци ове године републичка тржишна инспекција извршила више од 3.900 контрола.

– Изречено је више од 350 различитих управних и 530 прекршајних мјера. На овај начин се штите колективна права потрошача – истакли су у Инспекторату.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву 13 новообољелих од вируса корона
“Распакивање Дејтона опасно за Републику Српску”!
Корона и маске смањиле шминкање
Најчитаније
 • Двије особе убијене, 18 повријеђених
  8h 54m
  0
 • Ђајић: “Ако не гласате за СНСД, нема лијечења у УКЦ-у?!”
  29.09.2020
  1
 • Почели радови на санацији зграде Дома здравља Пале
  28.09.2020
  4
 • Мораторијум на запошљавање у јавном сектору
  29.09.2020
  0
 • Рецепти чувеног романијског травара користе се и данас
  29.09.2020
  0