“Fejsbuk” kupovina urušava privredu

16.09.2020. 11:39
0
IZVOR: Glas Srpske

Zaštitnici potrošača u Republici Srpskoj zatrpani su pritužbama građana koji su prevareni na društvenim mrežama jer su im umjesto telefona i garderobe, koje su naručili od “Fejsbuk” ili “Instagram” prodavaca, u paketima stizale cigle i stare krpe.

U udruženjima za zaštitu potrošača upozoravaju na sve češće obmane na društvenim mrežama i ističu da tamo cvjeta siva ekonomija.

– Kupovina putem društvenih mreža urušava domaću privredu. Iz dana u dan dobijamo pritužbe prevarenih potrošača, kojima na kućne adrese stiže sve i svašta, samo ne roba koju su naručili. Osim što su bacili novac i kupili mačka u džaku, ne mogu da izvrše reklamaciju, jer nemaju račun – istakla je izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić. Naglasila je da treba praviti razliku između kupovine putem interneta od registrovanih prodavaca i kupovine putem društvenih mreža.

– Postoje butici, sportske radnje, pa čak i prehrambene prodavnice, kod kojih je moguće kupiti proizvode putem interneta. Međutim, problem nastaje kod kupovine putem društvenih mreža, koje su ogromno sivo tržište na koje stalno ukazujemo inspekciji, a tu ima posla i za policiju – istakla je za “Glas Srpske” Marićeva.

Dodala je da kupci često na tim profilima na kojima naručuju proizvode ne mogu pronaći nikakve podatke o prodavcu.

– Roba koja stigne brzom poštom često nije ono što je naručeno. Građanima su stizale cigle, pocijepane stvari, stare krpe. U nekoliko slučajeva uspjeli smo vršeći pritisak na te prodavce da vratimo robu, pozivajući se na policiju i odjeljenje za sajber kriminal – rekla je Marićeva ističući i da potrošači griješe, jer svjesno kupujući od ilegalnih prodavaca podržavaju tu sivu zonu.

Da je sve više prevarenih potrošača na društvenim mrežama potvrđuje i predsjednik bijeljinskog Udruženja “Zvono” Jovo Vasilić, ističući da su zaštićeni samo oni koji za svoju kupovinu dobiju fiskalni račun.

– Na primjer, jedan potrošač je dobio audio-uređaj kojem su nedostajali dijelovi, a jedna gospođa kaput pogrešne boje i kada je pokušala da reklamira proizvod, profil na “Fejsbuku” na kojem je naručila bio je obrisan – rekao je Vasilić apelujući na potrošače da robu pregledaju prije preuzimanja.

Na oprez upozoravaju i u Inspektoratu RS, skrećući pažnju potrošačima da biraju registrovane trgovce koji osim prodaje u poslovnom prostoru nude i mogućnost kupovine putem njihovih internet stranica.

– Za uslugu ili proizvod kupljen od neregistrovanog fizičkog lica putem društvenih mreža ne postoji mogućnost reklamacije, podnošenja žalbe ili vraćanja novca. Potrošači u ovakvim slučajevima ne posjeduju račun kao dokaz o izvršenoj kupovini te nemaju mogućnost da traže zaštitu – upozoravaju iz Inspektorata RS.

A da oni koji sačuvaju račun i te kako mogu da ostvare svoja prava potvrđuje podatak da je tržišna inspekcija za osam mjeseci ove godine po konkretnim reklamacijama potrošača izvršila ukupno 121 kontrolu.

– Na licu mjesta u korist potrošača riješeno je 70 reklamacija, a u 20 slučajeva poslovnim subjektima je rješenjem naloženo da potrošaču omoguće korišćenje njihovih prava. U 22 slučaja reklamacije potrošača nisu bile opravdane ili nisu u nadležnosti tržišne inspekcije. Sedam postupaka je još u toku, a dvije stranke upućene su na sudsko odlučivanje – pojasnili su u Inspektoratu RS i dodali da su se potrošači najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, telekomunikacione i ekonomske usluge i slično.

Kontrole

U Inspektoratu RS navode da je za osam mjeseci ove godine republička tržišna inspekcija izvršila više od 3.900 kontrola.

– Izrečeno je više od 350 različitih upravnih i 530 prekršajnih mjera. Na ovaj način se štite kolektivna prava potrošača – istakli su u Inspektoratu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    14h 1m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    15h 16m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    21h 7m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    19h 34m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    21h 26m
    0