Филип Матић најбољи студент прве генерације политиколога

24.07.2020. 14:18
0
ИЗВОР: Катера

Филип Матић из Источне Илиџе незванично је најбољи студент прве генерације политиколога са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, са оствареним просјеком 9,94.

Матић је током четверогодишњег студирања на студијском програму политикологија и међународни односи остварио значајан резултат, у индекс уписао 37 десетки и три деветке, што га тренутно чини најуспјешнијим студентом у својој генерацији и поменутом, годину дана старом, студијском програму.

- Могу рећи да сам задовољан оствареним, али сигурно да сам могао више, јер свако од нас  увијек треба да оствари највише могуће. Дефинитивно сам много добио од овог факултета и ево након четири године излазим као доста зрелији, способнији, али и са мноштво нових знања и вјештина које сам стекао – каже Матић за Катеру.

Истиче да је, по завршетку средње школе, код њега постојало много опција и одлука за наставак даљег школовања, али је избор на крају пао на Филозофски факултет у Палама и студије политикологије, што се, како каже, испоставило као добра одлука.

Слика

- Политикологију сам открио на један јако чудан начин, прочитавши у новинама да ће се отворити тај студијски програм. Тада сам нашао број телефона Филозофског факултета, назвао и распитао се за детаље. Иако сам и прије тога знао да ћу одабрати друштвене науке, те имао и неколико других опција, у том тренутку је било јасно куда идем и могу рећи да се нисам нимало покајао – додаје Матић.

Он каже да се Филозофски факултет у Палама показао као здрава средина у којој млада особа може да расте и развија се, и у којој студенти имају прилику да се сусрећу са великим бројем људи из различитих области, те да уче од сјајних професора.

- Наш смјер и катедра од свог оснивања константно расту и напредују, и у квантитету, а поготово у квалитету. Иза нас је велики број резултата, велики број пројеката, гостовања личности из свијета политике, уважених професора, мноштво организованих догађаја из научног, наставног, забавног и сваког другог карактера. Наши професори, како домаћи, тако и гостујући, су сјајни стручњаци у својим областима и имају шта да нам понуде, те знају како да нам пренесу своје знање – каже Матић.

Матић истиче да се његово школовање не завршава по стицању титуле дипломирани политиколог, те ових дана размишља о томе гдје ће уписати мастер студије.

Слика

- Вјерујем да човјек учи док је жив, али да и док је жив мора да учи, тако да, свакако, планирам се наставити даље школовати. Све је много отежала ситуација са корона вирусом, неизвјесност је увијек присутна, тако да ће то највјероватније бити у Републици Српској. Такође, имам у плану и неколико пројеката у вези са научно-истраживачким радом, а један је већ иза мене – додаје Матић.

Каже да је тешко са сигурношћу одговорити на питање гдје себе види у даљој будућности, али свакако да се највише види у науци и образовању, јер је то, како каже, идеал који види као врховни.

- За мене су знање и наука нешто што је изнад дневно-политичких ствари и свих политичких односа. Наравно, наука може и мора имати утицаја на политику, тако да вјерујем да већи допринос вођењу државе и политичким процесима могу дати са стручне стране, а не директном партиципацијом. Са друге стране, вјерујем да образовани млади људи требају тражити и жељети промјене, указивати на проблеме, а уколико за њих нема слуха, требају да узму ствари у своје руке и направе промјене – каже Матић.

Он је поручио свим млађим нараштајима да бирају високошколско образовање, јер је факултет тај који нас гради, а истовремено ми градимо њега. Да је факултет тај који нас припрема да будемо чувари нашег истока, наше Херцеговине, наше Републике и да их све бранимо нашим знањем и струком.

- Ја вјерујем да је и данас Република Српска добро мјесто за живот, али и да може тај живот бити пуно бољи. Мислим да нисмо свјесни потенцијала које посједујемо и мислим да потцјењујемо сами себе. Човјек чиста образа, који је спреман да ради и гради се, који држи до себе и не продаје се, увијек може опстати и живјети добро, живјети срећно. Такви људи могу и требају да буду на позицијама да мијењају ствари у нашој Републици, као и у остатку државе. Тада ће нестати и проблеми одласка младих, и недостатка праксе за ученике и студенте, и проблеми пензионера, бораца и свих осталих категорија друштва. На нама је да управљамо својим животом, на нама је да будемо вриједни и радимо, и на нама је да бирамо оне који ће нам донијети боље – додаје Матић.

Филип Матић је рођен 1997. године у Источном Сарајеву. Основну школу и гимназију је завршио у Источној Илиџи, гдје живи, а дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, на Катедри за новинарство и политикологију, смјер политикологија и међународни односи уз просјек 9,94.

 

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Ангелина Вукосав: Графички дизајн занимање будућности Ангелина Вукосав: Графички дизајн занимање будућности
Брано Хаџи Стевић: Поносан сам на успјех најбољег студента Правног факултета у историји Брано Хаџи Стевић: Поносан сам на успјех најбољег студента Правног факултета у историји
Најчитаније
 • Сокочани ухашени због тешке крађе
  18h 5m
  2
 • Упозорење на невријеме - апел пољопривредницима
  13h 34m
  0
 • СИПА: Ухапшена једна особа због превара у служби
  16h 36m
  1
 • Дојаве о бомбама широм Сарајева
  18h 17m
  0
 • Тридесет година од како су Вукашиновиће убиле комшије
  13h 39m
  2