Филм “Рајко Петров Ного” поводом Дана европског насљеђа

02.09.2020. 11:08
0
ИЗВОР: palelive.com

У склопу манифестације Дани европског насљеђа у Палама ће данас 2. септембра на Економском факултету у 19.00 часова у организацији Кинотеке Републике Српске бити одржана пројекција филма “Рајко Петров Ного”.

Пројекција ће 3. септембра бити одржана и у Културном центру Источно Ново Сарајево, од 19.00 часова.

У овом документарном филму снимљеном 2007. године Рајко Петров Ного се, кроз поезију и прозу, присјећа важних тренутака свог живота, од дјетињства, преко одрастања па до зрелог доба, али и као непосредни свједок судбине и живота Срба на нашим просторима, од половине двадесетог вијека па до данас.

Слика

Рођен је 13. маја 1945. године у Боријама код Калиновика, у Херцеговини.

Дипломирао је књижевност и језик на Филозофском факултету у Сарајеву, а магистрирао на Филолошком факултету у Београду.

Објавио је у више издања књиге пјесама: Зимомора, Зверињак, Безакоње, Планина и почело, Лазарева субота, На капијама раја, Хајдучија / Мало документарних детаља, Недремано Око; више избора из поезије: Зимомора, На крају миленија, Лазарева субота и други дани, Лирика, Нек пада снијег, Господе, Најлепше песме Рајка Петрова Нога, Није све пропало, Врата Спаса, У Виловоме долу; књиге пјесама за ђецу: Родила ме тетка коза, Колиба и тетка коза; књигу књижевних критика Јеси ли жив; студију Обиље и расан материје, књиге есеја На Вуковој стази, Сузе и соколари.

Завод за уџбенике и наставна средства из Српског Сарајева објавио је 2003. године Дела Рајка Нетрова Нога у пет књига: Песме, Несме и ноте — Песме за децу, Есеји, Критике, Антологија српских јуначких пјесама.

Приредио је Пјесме Алексе Шантића, Поезију Јована Дучића, Поезију и прозу Бранка Ћопића, Приче код воде Ћамила Сијарића, Сонете и поеме Скендера Куленовића и Очи на оба света, избор из поезије и путописне прозе Јована Дучића.

У јуну и јулу 1997. године у Задужбини Илије М. Коларца и манастиру Студеници хорски је изведена музичко-поетска руковет Врата Спаса Светислава Божића и Рајка Петрова Нога, а снимак тих концерата објављен је у издању ПГП РТС-а као компакт-диск и видео касета. На Ваведење 1999. године у Задужбини Илије М. Коларца хорски је изведена музичко-поетска руковет Светислава Божића и Рајка Петрова Нога Сербијо, иже јеси (хиландарски палимпсест), којом је обиљежено осам вијекова Хиландара. Потом су, под истим називом, објављени и књига и компакт-диск.

Рајко Петров Ного добио је најзначајније пјесничке награде, а за књигу Недремано око Виталову награду “Златни сунцокрет”, награду “Меша Селимовић” и Награду Вукове задужбине. Библиотека “Стефан Првовенчани” из Краљева, поводом награде “Жичка хрисовуља”, организовала је разговор о пјесниковом ђелу и 2004. године објавила зборник радова са тога скупа Рајко Петров Ного, песник.

За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Петров Ного изабран је 1997, а за редовног 2004. године.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 59m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 55m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 40m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 39m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 51m
    0