Фоча добила терен за шах на отвореном

12.08.2022. 16:55
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање шаховских поља и набавку фигура покренула су удружења „Млади Фоче“ и „Виа Дрине“. Њихове замисли подржала је Општина Фоча са 3.500 КМ.

Прву партију одиграле су шампионке Републике Српске и БиХ Миљана Голубовић и Софија Мимић, чланице фочанског Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“. Очекују да ће играњем шаха у новом амбијенту заинтересовати суграђане да им се придруже. 

- Овај пројекат нам много значи и надам се да ћемо привући што више младих да играју и заволе шах - рекла је Миљана.

- Биће ми много драго да нам се што више Фочака придружи - каже Софија.

Слика

Фото: radiofoca.ba

Партије шаха на отвореном прилика су и за представљање одличних резултата које на такмичењима постижу фочански чахисти.

- Трудићемо се да пар пута седмично дођемо на Трг у центру града, да људи виде како играмо шах. Очекујем да ће нам прилазити и гледати партије које ће трајати од сат времена до два. Надам се да ћемо прибрати симпатије - рекао је секретар Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“ Радан Мимић.

Осим на Тргу 9. јануар, Фочаци ће под отвореним небом ум тренирати и на шеталишту у центру града, уз ријеку Ћехотину, које је обогаћено столом за шах са клупама.

Слика

  Фото: radiofoca.ba

- Поставили смо мермерни сто са оцртаном шаховском таблом,  који могу да користе сви грађани који воле да играју шах. Надамо се да ће се на овом мјесту окупљати све генерације и да ће наша идеја у потпуности да заживи - рекла је Јелена Алавања из Удружења „Виа Дрине“.

У Удружењу „Млади Фоче“ кажу да је реализација пројекта трајала дуже него што су замислили. Суграђане су позвали да шаховски терен и фигуре чувају, како би сви могли да уживају у игри.

- Најбитније је да је пројекат завршен и да љубитељи шаха од сада могу да играју на отвореном. Шаховско поље раније је оцртано, али смо за отварање чекали погодније временске прилике -рекао је предсједник Удружења Тодор Станковић.

Локацију за шаховски терен заједнички су одабрали учесници пројекта и локална управа.

- Терен је оцртан на правом мјесту. Постављене су и клупе за оне који желе да посматрају партију шаха. Сваки детаљ који не девастира, односно који побољшава  урбанистичку слику града оправдан је и ми ћемо такве ствари увијек подржавати - рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Фоча Ранко Поповић.

Шаховска гарнитура на отвореном грађанима Фоче биће доступна свакодневно.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 34m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 49m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 40m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 7m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 59m
    0