Фоча добила терен за шах на отвореном

12.08.2022. 16:55
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање шаховских поља и набавку фигура покренула су удружења „Млади Фоче“ и „Виа Дрине“. Њихове замисли подржала је Општина Фоча са 3.500 КМ.

Прву партију одиграле су шампионке Републике Српске и БиХ Миљана Голубовић и Софија Мимић, чланице фочанског Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“. Очекују да ће играњем шаха у новом амбијенту заинтересовати суграђане да им се придруже. 

- Овај пројекат нам много значи и надам се да ћемо привући што више младих да играју и заволе шах - рекла је Миљана.

- Биће ми много драго да нам се што више Фочака придружи - каже Софија.

Слика

Фото: radiofoca.ba

Партије шаха на отвореном прилика су и за представљање одличних резултата које на такмичењима постижу фочански чахисти.

- Трудићемо се да пар пута седмично дођемо на Трг у центру града, да људи виде како играмо шах. Очекујем да ће нам прилазити и гледати партије које ће трајати од сат времена до два. Надам се да ћемо прибрати симпатије - рекао је секретар Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“ Радан Мимић.

Осим на Тргу 9. јануар, Фочаци ће под отвореним небом ум тренирати и на шеталишту у центру града, уз ријеку Ћехотину, које је обогаћено столом за шах са клупама.

Слика

  Фото: radiofoca.ba

- Поставили смо мермерни сто са оцртаном шаховском таблом,  који могу да користе сви грађани који воле да играју шах. Надамо се да ће се на овом мјесту окупљати све генерације и да ће наша идеја у потпуности да заживи - рекла је Јелена Алавања из Удружења „Виа Дрине“.

У Удружењу „Млади Фоче“ кажу да је реализација пројекта трајала дуже него што су замислили. Суграђане су позвали да шаховски терен и фигуре чувају, како би сви могли да уживају у игри.

- Најбитније је да је пројекат завршен и да љубитељи шаха од сада могу да играју на отвореном. Шаховско поље раније је оцртано, али смо за отварање чекали погодније временске прилике -рекао је предсједник Удружења Тодор Станковић.

Локацију за шаховски терен заједнички су одабрали учесници пројекта и локална управа.

- Терен је оцртан на правом мјесту. Постављене су и клупе за оне који желе да посматрају партију шаха. Сваки детаљ који не девастира, односно који побољшава  урбанистичку слику града оправдан је и ми ћемо такве ствари увијек подржавати - рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Фоча Ранко Поповић.

Шаховска гарнитура на отвореном грађанима Фоче биће доступна свакодневно.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Освијетљен кошаркашки терен у Миљевини Освијетљен кошаркашки терен у Миљевини
Фочански мајстор каратеа учесник Балканског првенства у атлетици (ФОТО) Фочански мајстор каратеа учесник Балканског првенства у атлетици (ФОТО)
Сјећања Мила Пејовића, ђака прве генерације школе у Јошаници (ФОТО) Сјећања Мила Пејовића, ђака прве генерације школе у Јошаници (ФОТО)
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  5h 30m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  13h 59m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  15h 39m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  16h 37m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  16h 23m
  0