Foča dobila teren za šah na otvorenom

12.08.2022. 16:55
0
IZVOR: radiofoca.com

Građani Foče dobili su teren za šah na otvorenom, pa će Trg 9. januar ubuduće biti mjesto okupljanja ljubitelja drevne igre. Ocrtavanje šahovskih polja i nabavku figura pokrenula su udruženja „Mladi Foče“ i „Via Drine“. Njihove zamisli podržala je Opština Foča sa 3.500 KM.

Prvu partiju odigrale su šampionke Republike Srpske i BiH Miljana Golubović i Sofija Mimić, članice fočanskog Omladinskog šahovskog kluba „Deveti januar“. Očekuju da će igranjem šaha u novom ambijentu zainteresovati sugrađane da im se pridruže. 

- Ovaj projekat nam mnogo znači i nadam se da ćemo privući što više mladih da igraju i zavole šah - rekla je Miljana.

- Biće mi mnogo drago da nam se što više Fočaka pridruži - kaže Sofija.

Slika

Foto: radiofoca.ba

Partije šaha na otvorenom prilika su i za predstavljanje odličnih rezultata koje na takmičenjima postižu fočanski čahisti.

- Trudićemo se da par puta sedmično dođemo na Trg u centru grada, da ljudi vide kako igramo šah. Očekujem da će nam prilaziti i gledati partije koje će trajati od sat vremena do dva. Nadam se da ćemo pribrati simpatije - rekao je sekretar Omladinskog šahovskog kluba „Deveti januar“ Radan Mimić.

Osim na Trgu 9. januar, Fočaci će pod otvorenim nebom um trenirati i na šetalištu u centru grada, uz rijeku Ćehotinu, koje je obogaćeno stolom za šah sa klupama.

Slika

  Foto: radiofoca.ba

- Postavili smo mermerni sto sa ocrtanom šahovskom tablom,  koji mogu da koriste svi građani koji vole da igraju šah. Nadamo se da će se na ovom mjestu okupljati sve generacije i da će naša ideja u potpunosti da zaživi - rekla je Jelena Alavanja iz Udruženja „Via Drine“.

U Udruženju „Mladi Foče“ kažu da je realizacija projekta trajala duže nego što su zamislili. Sugrađane su pozvali da šahovski teren i figure čuvaju, kako bi svi mogli da uživaju u igri.

- Najbitnije je da je projekat završen i da ljubitelji šaha od sada mogu da igraju na otvorenom. Šahovsko polje ranije je ocrtano, ali smo za otvaranje čekali pogodnije vremenske prilike -rekao je predsjednik Udruženja Todor Stanković.

Lokaciju za šahovski teren zajednički su odabrali učesnici projekta i lokalna uprava.

- Teren je ocrtan na pravom mjestu. Postavljene su i klupe za one koji žele da posmatraju partiju šaha. Svaki detalj koji ne devastira, odnosno koji poboljšava  urbanističku sliku grada opravdan je i mi ćemo takve stvari uvijek podržavati - rekao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Foča Ranko Popović.

Šahovska garnitura na otvorenom građanima Foče biće dostupna svakodnevno.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    20h 54m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    11h 24m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    19h 47m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    11h 5m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    16h 16m
    0