Фоча: Прослава Дана Републике Српске у знаку митрополита Амфилохија

08.01.2021. 20:32
1
ИЗВОР: СРНА

Огромна слика блаженопочившег митрополита црногорског Амфилохија, са сликом Његошеве капеле на Ловћену и косовским божуром са мапом Косова на мјесту тучка, завијорила се вечерас на једном од највећих фочанских небодера, у оквиру прославе 29. рођендана Републике Српске, коју је већ традиционално организовала навијачка група "Делије Фоча".

Навијачи београдских "црвено-белих", који на овај начин прослављају и Светог Стефана, развили су платно дуго тридесетак метара са ликом митрополита Амфилохија уз његову омиљену пјесму "Јечам жела", коју је уживо извела специјални гост прославе Бранка Зечевић, млади етно-појац из Подгорице.

- Одушевљена сам, први пут сам у Републици Српској, људи су ме дочекали раширених руку. Вече је било дивно, срце ми је пуно, наш митрополит је ово заслужио, да га се сјећамо, његове величине, његове душе и свега што је урадио за српски народ -  рекла је Зечевићева.

Она је поручила да је српском народу у Црној Гори од огромног значаја била подршка браће из Републике СРпске у борби за одбрану светиња.

На прослави крсне славе Светог архиђакона Стефана бесједио је професор Богословског факултета Дарко Ђого, који је истакао да је Република Српска непрекидна литија за одбрану свих српских светиња.

Он је напоменуо да Републике Српска није прва српска држава западно од Дрине, те да су у њој васкрсле све српске државе и српски владари, још од Часлављеве Србије, преко старе Зете и Јована Владимира, до светородних Немањића, Котроманића и Лазаревића.

Као и претходних година, навијачи "Црвене звезде" из Фоче честитали су суграђанима Светог Стефана, као и 9. јануар, Дан Републике Српске, спектакуларним ватрометом и бакљадом, а у исто вријеме док су звона са Храма Светог Саве најавила навечерје празника, уз огромну икону Светог Стефана, коју су раније развили на "плавом небодеру".

Програм је завршен развијањем транспарента Улица Драгана Гаговића, чиме су организатори послали поруку да Фоча не заборавља једног од својих највећих јунака из посљедњег рата, којег су 9. јануара 1999. кукавички убили војници француског ИФОР-а, те да он заслужује да једна од улица понесе његово име. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Галеб 09.01.2021. 17:52
    Срећна слава Републико Србска! Имате подршку Срба целог света, а овако вас поздрављају сестре Наталија и Татјана из далеке Аустралије.
    Тамо далеко
    https://www.youtube.com/watch?v=B8uG_zOW2xA
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 19m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 15m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 0m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 59m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 11m
    0