Фоча: Строже контролисати број столова и гостију у локалима

05.04.2021. 14:45
2
ИЗВОР: radiofoca.com

У Фочи и даље расте број особа заражених вирусом корона, а општинска инспекција ће, након што је дозвољен рад угоститељским објектима, вршити строжу контролу поштовања прописаних мјера, поготово дозвољеног броја столова и одржавања размака између гостију, речено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

На сједници је истакнуто да је потребно да инспекција буде ригорознија према угоститељима који буду кршили мјере спречавања ширења вируса корона, те да се сваком локалу мора ограничити број гостију у зависности од величине објекта.

Тренутно је на подручју општине Фоча на вирус корона позитивно 239 лица, а прије седам дана их је било 186.

У старој згради обданишта, која је претворена у ковид амбуланту, терапију тренутно прима 121 пацијент са упалом плућа, подаци су фочанског Дома здравља.

Директор ове здравствене установе Мирослав Ристановић каже да је ситуација и даље врло озбиљна и да се све мјере морају поштовати строже него до сада.

- Добили смо одлуку Републичког штаба да Дом здравља смањи рад на 50 одсто капацитета, да се прегледи код породичних љекара и специјалиста заказују и да долазе само они пацијенти који стварно имају тегобе - навео је Ристановић.

У Фочи је прошле седмице почела имунизација грађана старијих од 65 година и до сада је руском вакцином „спутњик ве“ вакцинисано 100 старих лица.

Ристановић је скренуо пажњу грађанима да се заказано вријеме за примање вакцине мора строго поштовати.

- То су вакцине које се одмрзавају и морају се употријебити у року од два сата и свако кашњење ствара нам проблем. Ако неко касни два сата, неће бити вакцинисан - упозорио је Ристановић.

Он је додао да грађани старији од 65 година имају могућност избора руске или британске вакцине, па уколико желе да то буде вакцина британске компаније „Астра зенека“ потребно је да се јаве до четвртка, 8. априла, када ће Дом здравља послати требовање Институту за јавно здрасвтво.

- Сви који се до четвртка јаве на број телефона 220-182, без обзира да ли су се претходно пријавили за руску вакцину, биће вакцинисани у току сљедеће седмице - појаснио је Ристановић.

До сада се у Фочи за вакцинацију пријавило око 1.200 грађана, а процес имунизације тече прилично споро у зависности од испоруке вакцина.

Процес је организован према старосној структури, тако да су предност добили старији од 85 година, па од 80 и тако редом према списковима.

- Хигијенско епидемиолошка служба позиваће грађане када да дођу и нема потребе да грађани зову телефоном, а некад ће се десити да се мора сачекати и мјесец дана, јер иде прилично споро - рекао је Ристановић.

У Универзитетској болници Фоча тренутно је смјештено 88 пацијената са тешком клиничком ликом ковида 19, од којих је десет на респиратору.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    H.k. 05.04.2021. 16:08
    U lukavici u kafe,,contra,,nema distance ,nema razmaka,,nista,,bezobrazluk,,,,,,akademija kafic,radi iako je zatvorena basta,,,,itd,itd,,,,sve zestoko kazniti,
  • Generic placeholder image
    Pa 05.04.2021. 15:27
    Pa šta hoćete,bili su kafići zatvoreni,privatni sektor,sve,otkud da raste broj zaraženih,možda,babe sa kafe na kafu prenijele.Hahahahaha hahahahaha,hahahahaha.
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 32m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    3h 30m
    6
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 56m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    10h 11m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 50m
    0