Foča: Strože kontrolisati broj stolova i gostiju u lokalima

05.04.2021. 14:45
2
IZVOR: radiofoca.com

U Foči i dalje raste broj osoba zaraženih virusom korona, a opštinska inspekcija će, nakon što je dozvoljen rad ugostiteljskim objektima, vršiti strožu kontrolu poštovanja propisanih mjera, pogotovo dozvoljenog broja stolova i održavanja razmaka između gostiju, rečeno je na današnjem sastanku Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Na sjednici je istaknuto da je potrebno da inspekcija bude rigoroznija prema ugostiteljima koji budu kršili mjere sprečavanja širenja virusa korona, te da se svakom lokalu mora ograničiti broj gostiju u zavisnosti od veličine objekta.

Trenutno je na području opštine Foča na virus korona pozitivno 239 lica, a prije sedam dana ih je bilo 186.

U staroj zgradi obdaništa, koja je pretvorena u kovid ambulantu, terapiju trenutno prima 121 pacijent sa upalom pluća, podaci su fočanskog Doma zdravlja.

Direktor ove zdravstvene ustanove Miroslav Ristanović kaže da je situacija i dalje vrlo ozbiljna i da se sve mjere moraju poštovati strože nego do sada.

- Dobili smo odluku Republičkog štaba da Dom zdravlja smanji rad na 50 odsto kapaciteta, da se pregledi kod porodičnih ljekara i specijalista zakazuju i da dolaze samo oni pacijenti koji stvarno imaju tegobe - naveo je Ristanović.

U Foči je prošle sedmice počela imunizacija građana starijih od 65 godina i do sada je ruskom vakcinom „sputnjik ve“ vakcinisano 100 starih lica.

Ristanović je skrenuo pažnju građanima da se zakazano vrijeme za primanje vakcine mora strogo poštovati.

- To su vakcine koje se odmrzavaju i moraju se upotrijebiti u roku od dva sata i svako kašnjenje stvara nam problem. Ako neko kasni dva sata, neće biti vakcinisan - upozorio je Ristanović.

On je dodao da građani stariji od 65 godina imaju mogućnost izbora ruske ili britanske vakcine, pa ukoliko žele da to bude vakcina britanske kompanije „Astra zeneka“ potrebno je da se jave do četvrtka, 8. aprila, kada će Dom zdravlja poslati trebovanje Institutu za javno zdrasvtvo.

- Svi koji se do četvrtka jave na broj telefona 220-182, bez obzira da li su se prethodno prijavili za rusku vakcinu, biće vakcinisani u toku sljedeće sedmice - pojasnio je Ristanović.

Do sada se u Foči za vakcinaciju prijavilo oko 1.200 građana, a proces imunizacije teče prilično sporo u zavisnosti od isporuke vakcina.

Proces je organizovan prema starosnoj strukturi, tako da su prednost dobili stariji od 85 godina, pa od 80 i tako redom prema spiskovima.

- Higijensko epidemiološka služba pozivaće građane kada da dođu i nema potrebe da građani zovu telefonom, a nekad će se desiti da se mora sačekati i mjesec dana, jer ide prilično sporo - rekao je Ristanović.

U Univerzitetskoj bolnici Foča trenutno je smješteno 88 pacijenata sa teškom kliničkom likom kovida 19, od kojih je deset na respiratoru.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    H.k. 05.04.2021. 16:08
    U lukavici u kafe,,contra,,nema distance ,nema razmaka,,nista,,bezobrazluk,,,,,,akademija kafic,radi iako je zatvorena basta,,,,itd,itd,,,,sve zestoko kazniti,
  • Generic placeholder image
    Pa 05.04.2021. 15:27
    Pa šta hoćete,bili su kafići zatvoreni,privatni sektor,sve,otkud da raste broj zaraženih,možda,babe sa kafe na kafu prenijele.Hahahahaha hahahahaha,hahahahaha.
Povezane vijesti
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    22h 46m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    22h 53m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    19h 35m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    14h 13m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    14h 45m
    0