Фонд преузима финансирање набавке и уградње слушних апарата за дјецу

02.03.2020. 11:05
0
ИЗВОР: Srna

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске финансираће набавку и уградњу кохлеарних имплантаната за дјецу са оштећеним слухом, а ову здравствену услугу ће пружати Универзитетски клинички центар Српске у Бањалуци.

Из ФЗО наводе да је то омогућено измјеном Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту који је усвојио Управни одбор Фонда, а чија би примјена требало да почне у другој половини марта.

-Будући да трошак уградње кохлеарног импланта за једног осигураника износи око 32.000 КМ, ово ће бити велика финансијска олакшица за родитеље дјеце са оштећеним слухом, јер ће убудуће Фонд у потпуности сносити трошкове набавке и уградње овог апарата- саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.

Кохлеарни имплантанти се уграђују углавном дјеци са урођеном обостраном глувоћом, као и дјеци са прогресивним постлингвалним губитком слуха или стања након менигнитиса.

-Студије и искуства код дјеце којој су уграђени кохлеарни имплантанти су показали да дјеца, захваљујући овом апарату имају уредно развијен говор, редовно похађају школу и активни су чланови друштвене заједнице. Свјетске студије су доказале да је успјешност и ефектност уградње кохлеараног имплантанта много већа ако се дјеци угради у што ранијој животној доби- истакли су у ФЗО.

Пословно опредјељење ФЗО, како је наведено, јесте да осигураницима у континуитету обезбјеђује доступнију и квалитетнију здравствену заштиту.

-Финансирањем набавке и уградње кохлеарног имплантанта Фонд наставља проширење права осигураних лица. То је искључиво резултат одговорне пословне политике, а уштеђени новац се усмјерава за побољшање квалитета здравствене заштите. И прошле године смо поједноставили процедуру и проширили права из области медицинских средстава, а овим потезом потврђујемо наше настојање да здравствену заштиту у континуитету чини много бољом- навели су у ФЗО.



Коментари 0
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 39m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 7m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 13m
    0