Fond preuzima finansiranje nabavke i ugradnje slušnih aparata za djecu

02.03.2020. 11:05
0
IZVOR: Srna

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske finansiraće nabavku i ugradnju kohlearnih implantanata za djecu sa oštećenim sluhom, a ovu zdravstvenu uslugu će pružati Univerzitetski klinički centar Srpske u Banjaluci.

Iz FZO navode da je to omogućeno izmjenom Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu koji je usvojio Upravni odbor Fonda, a čija bi primjena trebalo da počne u drugoj polovini marta.

-Budući da trošak ugradnje kohlearnog implanta za jednog osiguranika iznosi oko 32.000 KM, ovo će biti velika finansijska olakšica za roditelje djece sa oštećenim sluhom, jer će ubuduće Fond u potpunosti snositi troškove nabavke i ugradnje ovog aparata- saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Kohlearni implantanti se ugrađuju uglavnom djeci sa urođenom obostranom gluvoćom, kao i djeci sa progresivnim postlingvalnim gubitkom sluha ili stanja nakon menignitisa.

-Studije i iskustva kod djece kojoj su ugrađeni kohlearni implantanti su pokazali da djeca, zahvaljujući ovom aparatu imaju uredno razvijen govor, redovno pohađaju školu i aktivni su članovi društvene zajednice. Svjetske studije su dokazale da je uspješnost i efektnost ugradnje kohlearanog implantanta mnogo veća ako se djeci ugradi u što ranijoj životnoj dobi- istakli su u FZO.

Poslovno opredjeljenje FZO, kako je navedeno, jeste da osiguranicima u kontinuitetu obezbjeđuje dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

-Finansiranjem nabavke i ugradnje kohlearnog implantanta Fond nastavlja proširenje prava osiguranih lica. To je isključivo rezultat odgovorne poslovne politike, a ušteđeni novac se usmjerava za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite. I prošle godine smo pojednostavili proceduru i proširili prava iz oblasti medicinskih sredstava, a ovim potezom potvrđujemo naše nastojanje da zdravstvenu zaštitu u kontinuitetu čini mnogo boljom- naveli su u FZO.



Komentari 0
Povezane vijesti
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 47m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 46m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 28m
    4
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 59m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 1m
    0