Фонда ПИО Републике Српске: Тражи се начин како ће пензионери подићи пензију

25.03.2020. 08:44
0
ИЗВОР: srpskainfo

Једна од мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у сузбијању ширења корона вируса је и забрана кретања старијих од 65 година. По подацима пописа становништва из 2013. године, у Републици Српској има нешто више од 200.000 људи наведене старосне доби.

Ако мјера забране кретања за старије од 65 година, која је тренутно на снази до 30. марта, буде продужена, логично је питање како ће пензионери, који пензију примају посредством банковних рачуна, подићи свој новац.

У Фонду ПИО Републике Српске кажу да је, по посљедњим подацима, 149.109 пензионера старијих од 65 година на подручју Српске примило мартовску пензију посредством текућих рачуна. Са својих рачуна пензију је подигло и 42.741 пензионера старијих од 65 година на подручју Федерације Босне и Херцеговине, а који су корисници Фонда ПИО Републике Српске. Забрану кретања старијима од 65 година увеле су и власти ФБиХ.

– Исплата  пензија корисницима Фонда ПИО Републике Српске за март почеће редовно 10. априла. Новац за исплату пензије је обезбијеђен, а са Владом Републике Српске ради се на модусу како да најлакше и најдоступније корисници права располажу својим пензијама у ситуацији када је ограничено кретање старијима од 65 година, а да се, као најосјетљивија категорија, не би излагали  ширењу вируса корона – каже за "Српскаинфо" портпарол Фонда ПИО Републике Српске Тихомир Јоксимовић.

У изналажењу најоптималнијег рјешења за исплату пензија, осим Фонда ПИО, укључени су министарства финансија и саобраћаја и веза, “Поште Српске” и банке.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    18h 4m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    17h 44m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    21h 7m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    22h 4m
    13
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    19h 1m
    0