Формиран предмет о ратном злочину над Србима у Чајничу

31.01.2022. 20:03
2
ИЗВОР: СРНА

Специјално државно тужилаштво Црне Горе формирало је предмет због основа сумње да су у ратном злочину против српског цивилног становништва у Чајничу у Републици Српској током рата у БиХ 14. фебруара 1993. године учествовали и држављани Црне Горе из села Буковица у општини Пљевља.

Из Тужилаштва су додали да је по наведеном предмету извиђај у току.

- Обавјештавамо вас да је у Специјалном државном тужилаштву формиран предмет поводом података и доказа достављених од Окружног јавног тужилаштва Требиње, а у вези са догађајима у току 1992. и 1993. године на подручју рејона Буковице и постојања основа сумње да су у извршењу кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва учествовали држављани Црне Горе - саопштено је из овог тужилаштва.

У протеклом периоду било је више ургенција према институцијама Црне Горе да се испитају наводи о улози једног броја држављана Црне Горе који су 1993. године починили злочин у Чајничу.

Посебно је тражено да се испитају наводи у вези са ратним злочином над српским становништвом у селима Шапићи и Трпиње у општини Чајниче, који је почињен 14. фебруара 1993. године.

Податке о овом злочину црногорским институцијама доставили су тужиоци из БиХ, као и из Требиња.

О злочинима у Чајничу у Скупштини Црне Горе говорио је својевремено лидер Демократског фронта Андрија Мандић, који је прије десетак година објелоданио и видео-запис злочина над Србима из Чајнича, који су починили држављани Црне Горе.

У зору 14. фебруара 1993. године, са територије Црне Горе из правца села Буковица припадници тзв. Армије РБиХ напали су незаштићена села Трпиње и Шапићи у општини Чајниче.

С леђа су напали Србе чајничких села, након што су муслимански војници претходно прешли на територију Црне Горе, гдје су их дочекали муслимани из Буковице.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Анонимно 14.02.2022. 04:22
    Krle ti si usmrdjeli kurac,sta je sa narodom sa teritorije opstine Cajnice koji nisu pripadnici genocidnog i zlocinackog srpskog naroda.Sva njihova sela su bila nenaoruzana u proljece 92 a pobijeni su i protjerani.

  • Generic placeholder image
    Krle 31.01.2022. 23:04
    U pitanju je prekogranična saradnja ustaša sa ciljem uništenja Srpskog naroda. Ubijali civile, žene , djecu starce na kućnom pragu i to nije genocid i etničko čišćenje. Skoro tri decenije a prstom se nije mrdnulo da se zločinci privedu pravdi. Biće da su ti muslimani iz Crne gore "branili "Bosnu. Sjeme im se zatrlo.
Повезане вијести
Божовић посјетио Фестивал народне изворне пјесме у Пљевљима (ФОТО) Божовић посјетио Фестивал народне изворне пјесме у Пљевљима (ФОТО)
Излила се Ћехотина, могућа евакуација грађана Излила се Ћехотина, могућа евакуација грађана
Радовић: „Плашимо се да ће се суђење претворити у фарсу“ Радовић: „Плашимо се да ће се суђење претворити у фарсу“
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 50m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 4m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 11m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 59m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 26m
    0