Formiran predmet o ratnom zločinu nad Srbima u Čajniču

31.01.2022. 20:03
2
IZVOR: SRNA

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet zbog osnova sumnje da su u ratnom zločinu protiv srpskog civilnog stanovništva u Čajniču u Republici Srpskoj tokom rata u BiH 14. februara 1993. godine učestvovali i državljani Crne Gore iz sela Bukovica u opštini Pljevlja.

Iz Tužilaštva su dodali da je po navedenom predmetu izviđaj u toku.

- Obavještavamo vas da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet povodom podataka i dokaza dostavljenih od Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a u vezi sa događajima u toku 1992. i 1993. godine na području rejona Bukovice i postojanja osnova sumnje da su u izvršenju krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva učestvovali državljani Crne Gore - saopšteno je iz ovog tužilaštva.

U proteklom periodu bilo je više urgencija prema institucijama Crne Gore da se ispitaju navodi o ulozi jednog broja državljana Crne Gore koji su 1993. godine počinili zločin u Čajniču.

Posebno je traženo da se ispitaju navodi u vezi sa ratnim zločinom nad srpskim stanovništvom u selima Šapići i Trpinje u opštini Čajniče, koji je počinjen 14. februara 1993. godine.

Podatke o ovom zločinu crnogorskim institucijama dostavili su tužioci iz BiH, kao i iz Trebinja.

O zločinima u Čajniču u Skupštini Crne Gore govorio je svojevremeno lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je prije desetak godina objelodanio i video-zapis zločina nad Srbima iz Čajniča, koji su počinili državljani Crne Gore.

U zoru 14. februara 1993. godine, sa teritorije Crne Gore iz pravca sela Bukovica pripadnici tzv. Armije RBiH napali su nezaštićena sela Trpinje i Šapići u opštini Čajniče.

S leđa su napali Srbe čajničkih sela, nakon što su muslimanski vojnici prethodno prešli na teritoriju Crne Gore, gdje su ih dočekali muslimani iz Bukovice.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Anonimno 14.02.2022. 04:22
    Krle ti si usmrdjeli kurac,sta je sa narodom sa teritorije opstine Cajnice koji nisu pripadnici genocidnog i zlocinackog srpskog naroda.Sva njihova sela su bila nenaoruzana u proljece 92 a pobijeni su i protjerani.

  • Generic placeholder image
    Krle 31.01.2022. 23:04
    U pitanju je prekogranična saradnja ustaša sa ciljem uništenja Srpskog naroda. Ubijali civile, žene , djecu starce na kućnom pragu i to nije genocid i etničko čišćenje. Skoro tri decenije a prstom se nije mrdnulo da se zločinci privedu pravdi. Biće da su ti muslimani iz Crne gore "branili "Bosnu. Sjeme im se zatrlo.
Povezane vijesti
Božović posjetio Festival narodne izvorne pjesme u Pljevljima (FOTO) Božović posjetio Festival narodne izvorne pjesme u Pljevljima (FOTO)
Izlila se Ćehotina, moguća evakuacija građana Izlila se Ćehotina, moguća evakuacija građana
Radović: „Plašimo se da će se suđenje pretvoriti u farsu“ Radović: „Plašimo se da će se suđenje pretvoriti u farsu“
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 56m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 20m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    4h 35m
    10
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 4m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 14m
    0