ФЗО Српске: ИЗИС спреман, пуштање у функцију постепено

12.01.2024. 17:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Интегрисани здравствени информациони систем од понедјељка, 15. јануара, биће постепено пуштан у функцију у здравственим установама које су испоштовале све безбједносне препоруке, саопштено је из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.

Из Фонда су истакли да је ИЗИС спреман јер су спроведене све потребне превентивне активности и да је руководство ФЗО на данашњем састанку са представницима здравствених установа договорило динамику пуштања ИЗИС-а у функцију.

- Планирано је да се приоритетно у функцију пусти породична медицина и хитне службе, те остале дјелатности, али ће прије сваког пуштања претходно сваки дио ИЗИС-а додатно тестирати здравствени радници - наводе из Фонда.

Из Фонда подсјећају да су здравственим установама, односно екстерним корисницима система, раније дате препоруке које активности да предузму како би се испунили предуслови за безбједно пуштање ИЗИС-а у функцију.

- Да би екстерним корисницима било остављено довољно времена да провјере безбједност информационих система, ИЗИС још није враћен у функцију. С обзиром на то да су нас поједине установе информисале да су спровеле дате препоруке, планирано је да се од наредне седмице ИЗИС постепено враћа у фунцију - наводи се у саопштењу.

Фонд је, како истичу, од хакерског напада одмах ангажовао све ресурсе, као и ресурсе одржаваоца система ИЗИС да би у што краћем року био стављен у оперативан рад.

У саопштењу је наведено да ће се, иако је ИЗИС имао максималну заштиту, са опоравком система унаприједити сигурност система на још виши ниво, те ће из тог разлога, између осталог, рад и размјена података у ИЗИС-у бити омогућена само оним здравственим установама које буду обавиле скенирање рачунарске мреже и промјену корисничких налога у систему.

- Здравствене установе су обавезне да Фонду доставе кредибилан доказ да су поступили по инструкцијама Фонда. Такође, и здравствене установе које користе апликације других произвођача, дужне су да од њих прибаве доказ да су поступили по инструкцији и скенирали рачунарску мрежу и сервере - појашњава се у саопштењу.

ФЗО је јуче добио и подршку Владе Српске за спровођење свих неопходних активности, јер је заједнички интерес да се ИЗИС што прије опорави од високософистицираног хакерског напада и да заједно превентивно буду спроведене све безбједносне мјере прије поновног успостављања ИЗИС-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Здравствене установе поново у систему ИЗИС-а Здравствене установе поново у систему ИЗИС-а
Повећан број здравствених установа које раде у ИЗИС-у Повећан број здравствених установа које раде у ИЗИС-у
Познато у којим здравственим установама је прорадио ИЗИС Познато у којим здравственим установама је прорадио ИЗИС
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 42m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 38m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 42m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 35m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 32m
    0