Гацко диже кредит до 7 милиона марака

12.06.2021. 10:24
0
ИЗВОР: direkt-portal.com

На предлог скупштинске већине, а како би одржали ликвидност буџета, одборници СО Гацко су данас донијели одлуку да се општина Гацко задужи до 7 милиона марака.

Кредит, како је у име предлагача истакао Синиша Шуковић, шеф клуба одборника СНСД-а, није ново задужење, него начин да се из неконтролисаног пређе у контролисани дуг.

Представници опозиције су имали примедбу да је одлука недефинисана и да јој треба претходити план капиталних инвестиција и други процедурални предуслови.

-Све се то ради, све је то у току. Све, и још више од тога- рекао је Рајко Паповић, председник СО Гацко који је рекао да је и даље у фокусу питање водоснабдевања.

-Бјежимо од основног проблема, али вас увјеравам да ће ова управа решити адекватно проблем и града и села- поручио је Паповић.

Из одељења за урбанизам су потврдили да је од 33 пројекта који су планирани да се реализују у току 2020, само 5 у потпуности или делимично реализовано. Тако је мноштво планова остало на папиру, од уређења главног градског трга, до дома за стара лица, те реконструкције градских улица и локалних путева.

-Нови сазив не смије доћи у ситуацију да им се то деси- подвукли су одборници позиције.

Из опозиције се правдају чињеницом да је корона осујетила много тога што је било у плану.

Позиција и опозиција се нису сложили ни у погледу финансијске дубиозе у којој се буџет налази.

Миливоје Бољановић, начелник Одељења за финансије је рекао да су дуговања општине око 10,7 милиона марака од чега на краткорочне отпада 6,7 милиона, а на дугорочне скоро 4,1 милион. Међутим, Радоица Антуновић, бивши заменик начелника, а сада одборник опозиције тврди да је, према његовој рачуници, буџет у дефициту највише 3 милиона, али кад се одбију потраживања, он је око пола милиона. Бољановић је то оценио као “пребијање” што није резон економисте који он следи.

Но, већ у наредним одлукама је дошло до "пребијања" када су одборници одлучивали да се мења намијена кредита узетих претходних година. Тако ће се средства за доградњу водовода, радну зону Лазарићи и изградњу водовода на брљеву у износу од 1,15 милиона марака, преусмерити за измештање градске пијаце, уређење трга Саве Владиславића, доградњу дечијег вртића, гараже за ватрогасна возила..

Одборници су се сложили у једном, а то је да општина Гацко (још) није много задужена.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 43m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 7m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 51m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 1m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 7m
    0