Gacko diže kredit do 7 miliona maraka

12.06.2021. 10:24
0
IZVOR: direkt-portal.com

Na predlog skupštinske većine, a kako bi održali likvidnost budžeta, odbornici SO Gacko su danas donijeli odluku da se opština Gacko zaduži do 7 miliona maraka.

Kredit, kako je u ime predlagača istakao Siniša Šuković, šef kluba odbornika SNSD-a, nije novo zaduženje, nego način da se iz nekontrolisanog pređe u kontrolisani dug.

Predstavnici opozicije su imali primedbu da je odluka nedefinisana i da joj treba prethoditi plan kapitalnih investicija i drugi proceduralni preduslovi.

-Sve se to radi, sve je to u toku. Sve, i još više od toga- rekao je Rajko Papović, predsednik SO Gacko koji je rekao da je i dalje u fokusu pitanje vodosnabdevanja.

-Bježimo od osnovnog problema, ali vas uvjeravam da će ova uprava rešiti adekvatno problem i grada i sela- poručio je Papović.

Iz odeljenja za urbanizam su potvrdili da je od 33 projekta koji su planirani da se realizuju u toku 2020, samo 5 u potpunosti ili delimično realizovano. Tako je mnoštvo planova ostalo na papiru, od uređenja glavnog gradskog trga, do doma za stara lica, te rekonstrukcije gradskih ulica i lokalnih puteva.

-Novi saziv ne smije doći u situaciju da im se to desi- podvukli su odbornici pozicije.

Iz opozicije se pravdaju činjenicom da je korona osujetila mnogo toga što je bilo u planu.

Pozicija i opozicija se nisu složili ni u pogledu finansijske dubioze u kojoj se budžet nalazi.

Milivoje Boljanović, načelnik Odeljenja za finansije je rekao da su dugovanja opštine oko 10,7 miliona maraka od čega na kratkoročne otpada 6,7 miliona, a na dugoročne skoro 4,1 milion. Međutim, Radoica Antunović, bivši zamenik načelnika, a sada odbornik opozicije tvrdi da je, prema njegovoj računici, budžet u deficitu najviše 3 miliona, ali kad se odbiju potraživanja, on je oko pola miliona. Boljanović je to ocenio kao “prebijanje” što nije rezon ekonomiste koji on sledi.

No, već u narednim odlukama je došlo do "prebijanja" kada su odbornici odlučivali da se menja namijena kredita uzetih prethodnih godina. Tako će se sredstva za dogradnju vodovoda, radnu zonu Lazarići i izgradnju vodovoda na brljevu u iznosu od 1,15 miliona maraka, preusmeriti za izmeštanje gradske pijace, uređenje trga Save Vladislavića, dogradnju dečijeg vrtića, garaže za vatrogasna vozila..

Odbornici su se složili u jednom, a to je da opština Gacko (još) nije mnogo zadužena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 35m
    4
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 7m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 45m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 17m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 50m
    0