"Галеника" произвела 372.000 таблета хлорокина

20.04.2020. 10:34
0
ИЗВОР: Srna

Компанија "Галеника" произвела је 372.000 таблета хлорокина, лијека који се користи за лијечење обољелих од вируса корона, тако да је држава обезбијеђена, рекла је директор Фонда за здравствено осигурање Србије Сања Радојевић Шкодрић.

-Имамо довољне количине и сада можемо да се опустимо. Можемо чак да сачекамо и евентуалну поновну појаву вируса на јесен, са те стране смо осигурани- рекла је Шкодрићева за Телевизију "Пинк".

Она је истакла да је "Галеника" успјела да се организује за невјероватно кратко вријеме и да увезе супстаницу за прављење хлорокина, као и да почне да производи тај лијек који се у терапији против вируса корона користи у неким земљама од фебруара.

Шкодрићева је навела да је хлорикин кључни лијек за лијечење пацијената заражених короном, али да не смије да се узима на своју руку.

Према њеним ријечима, сви лијекови су централизовани, како би се обезбиједило да га све ковид болнице добију равномјерно и континуирано.

Говорећи о националној кампањи донирања крвне плазме излијечених пацијената за терапију заражених од вируса корона, Шкодрићева је рекла да је већ један излијечени дао своју плазму, са још седам је обављен разговор, а до краја седмице очекује се још 30 донатора.

Она је додала да је још рано да се говори о ефектима терапије са крвном плазмом.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    3h 47m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    14h 5m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    14h 11m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    14h 9m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    13h 0m
    0