Гас скупљи за 5,04 одсто

18.10.2022. 10:24
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Цијена гаса за посљедњи квартал ове године биће виша за 5,04 одсто у односу на треће тромјесечје, а таква одлука руског “Гаспрома” стигла је јуче на адресу предузећа “Гас-Рес”.

Директор “Гас-Реса” Љубо Гламочић потврдио је “Гласу Српске” да повећање цијене гаса према Српској од “Гаспрома” износи 5,04 одсто.

- Међутим, у свој причи појавиће се један озбиљан проблем, а то је раст курса долара, тако да ће цијена крајњим купцима бити виша од овога - рекао је Гламочић.

Додао је да за сада не знају колики ће проценат поскупљења ићи ка крајњим купцима.

- Цијену за сада нисмо понудили ниједном од крајњих купаца, ни компанији “Алумина” ни комуналном предузећу “Зворник стан”. То ће свакако бити ниже него што, нажалост, плаћају становници Источног Сарајева - казао је Гламочић.

Нагласио је да су на основу нафтне формуле, чим је прошао трећи квартал, одредили да ће доћи до поскупљења гаса у Српској у једноцифреном проценту.

- Због озбиљности цијеле ситуације нисмо хтјели да се оглашавамо, тако да смо сачекали да добијемо коначан приједлог од “Гаспрома”. Ми смо чак били близу договора и да не долази до корекције цијене, али “Гаспром” је превелики систем да би правио изузетке - навео је Гламочић.

Српска има дугорочни уговор са том руском компанијом који је потписан још 2015. године, а траје до краја ове године.

- Нисмо још имали никаквих преговора о продужетку и наставку то­г уговора. Има још довољно времена. Те активности обично почну у другој половини новембра, а у току децембра се финализују. Не очекујем да ће бити било каквих проблема што се тиче односа “Гаспрома” према нама - подвукао је Гламочић.

Навео је и да је однос “Гаспрома” према Српској и више него коректан, те да не очекују да буде било каквих проблема када је у питању уговор о снабдијевању гасом за идућу годину.

- Поштујемо уговор из 2015. године. На основу то­г уговора примјењујемо нафтну формулу према којој је дефинисано да, зависно од цијена нафте и нафтних деривата на свјетском тржишту, усклађујемо и цијену гаса - закључио је Гламочић.  

ФБиХ

“Гаспром” је повећао цијену гаса “Енергоинвесту” у  ФБиХ за четврти квартал ове године у проценту од 9,7 одсто. Како су раније навели у “Енергоинвесту”, “Гаспром” је кориговао цијене гаса због раста цијена нафтних деривата, али и значајног повећања вриједности долара у односу на евро, односно конвертибилну марку.

Пише: Ма­ри­ја­на Ми­љић Бје­ло­вук

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Том 20.10.2022. 13:45
    Вјероватно је и за ово крива опозиција, јел' тако? хахахха
  • Generic placeholder image
    Ke pasa 18.10.2022. 16:20
    Zipa, gas poskupio za lijepu cifru u nekih 8 mjeseci za drzavu koja nije na listi "ruskih neprijateljskih"- jedini dobavljac je Rusija.
    Koji je razlog poskupljenju gasa?
    -Slaba medijska zastupljenost ruskih interesa u Republici Srpskoj?
    -Slab odaziv placenika za rusku stranu ?
    -Nedovoljno izazivanje politicke nestabilnosti sva tri politicka bloka?
    ×Ljudi moji moramo se urazumiti, necemo dobiti jeftinog plina ako smo letargicni, ispunimo sve uslove pa da odvrnemo dizne do kraja.
    " koji uzas"
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 59m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 32m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 13m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 24m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 8m
    13