Gas skuplji za 5,04 odsto

18.10.2022. 10:24
2
IZVOR: glassrpske.com

Cijena gasa za posljednji kvartal ove godine biće viša za 5,04 odsto u odnosu na treće tromjesečje, a takva odluka ruskog “Gasproma” stigla je juče na adresu preduzeća “Gas-Res”.

Direktor “Gas-Resa” Ljubo Glamočić potvrdio je “Glasu Srpske” da povećanje cijene gasa prema Srpskoj od “Gasproma” iznosi 5,04 odsto.

- Međutim, u svoj priči pojaviće se jedan ozbiljan problem, a to je rast kursa dolara, tako da će cijena krajnjim kupcima biti viša od ovoga - rekao je Glamočić.

Dodao je da za sada ne znaju koliki će procenat poskupljenja ići ka krajnjim kupcima.

- Cijenu za sada nismo ponudili nijednom od krajnjih kupaca, ni kompaniji “Alumina” ni komunalnom preduzeću “Zvornik stan”. To će svakako biti niže nego što, nažalost, plaćaju stanovnici Istočnog Sarajeva - kazao je Glamočić.

Naglasio je da su na osnovu naftne formule, čim je prošao treći kvartal, odredili da će doći do poskupljenja gasa u Srpskoj u jednocifrenom procentu.

- Zbog ozbiljnosti cijele situacije nismo htjeli da se oglašavamo, tako da smo sačekali da dobijemo konačan prijedlog od “Gasproma”. Mi smo čak bili blizu dogovora i da ne dolazi do korekcije cijene, ali “Gasprom” je preveliki sistem da bi pravio izuzetke - naveo je Glamočić.

Srpska ima dugoročni ugovor sa tom ruskom kompanijom koji je potpisan još 2015. godine, a traje do kraja ove godine.

- Nismo još imali nikakvih pregovora o produžetku i nastavku to­g ugovora. Ima još dovoljno vremena. Te aktivnosti obično počnu u drugoj polovini novembra, a u toku decembra se finalizuju. Ne očekujem da će biti bilo kakvih problema što se tiče odnosa “Gasproma” prema nama - podvukao je Glamočić.

Naveo je i da je odnos “Gasproma” prema Srpskoj i više nego korektan, te da ne očekuju da bude bilo kakvih problema kada je u pitanju ugovor o snabdijevanju gasom za iduću godinu.

- Poštujemo ugovor iz 2015. godine. Na osnovu to­g ugovora primjenjujemo naftnu formulu prema kojoj je definisano da, zavisno od cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, usklađujemo i cijenu gasa - zaključio je Glamočić.  

FBiH

“Gasprom” je povećao cijenu gasa “Energoinvestu” u  FBiH za četvrti kvartal ove godine u procentu od 9,7 odsto. Kako su ranije naveli u “Energoinvestu”, “Gasprom” je korigovao cijene gasa zbog rasta cijena naftnih derivata, ali i značajnog povećanja vrijednosti dolara u odnosu na evro, odnosno konvertibilnu marku.

Piše: Ma­ri­ja­na Mi­ljić Bje­lo­vuk

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Tom 20.10.2022. 13:45
    Vjerovatno je i za ovo kriva opozicija, jel' tako? hahahha
  • Generic placeholder image
    Ke pasa 18.10.2022. 16:20
    Zipa, gas poskupio za lijepu cifru u nekih 8 mjeseci za drzavu koja nije na listi "ruskih neprijateljskih"- jedini dobavljac je Rusija.
    Koji je razlog poskupljenju gasa?
    -Slaba medijska zastupljenost ruskih interesa u Republici Srpskoj?
    -Slab odaziv placenika za rusku stranu ?
    -Nedovoljno izazivanje politicke nestabilnosti sva tri politicka bloka?
    ×Ljudi moji moramo se urazumiti, necemo dobiti jeftinog plina ako smo letargicni, ispunimo sve uslove pa da odvrnemo dizne do kraja.
    " koji uzas"
Povezane vijesti
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 52m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 47m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 35m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 41m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 9m
    0