Гас у Српској скупљи за 16 одсто

15.07.2022. 14:38
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Гас у Српској у трећем кварталу биће скупљи за 16 одсто у односу на друго тромјесечје, рекао је "Гласу Српске" директор "Гас Реса" Љубо Гламочић.

Таква одлука руског "Гаспрома" стигла је данас у "Гас Рес", а Гламочић је подсјетио да Српска има дугорочни уговор са том руском компанијом који је потписан још 2015. године.

- У том уговору јасно је назначено да се цијена гаса усклађује квартално са кретањем цијена нафтних деривата на берзи. И тај поступак се поштује. Не мијења се ништа - навео је Гламочић.

Објаснио је да "Гас Рес" има потписан уговор са "Гаспромом"  до краја 2022. године, под истим условима али не по истој цијени, јер се она усклађује са кретањем цијена нафте.

- Људи се доводе помало у заблуду. Исти принцип је, није иста цијена јер се она квартално утврђује по нафтној формули сваког првог на почетку квартала за три мјесеца - објаснио је Гламочић и додао да, ако цијена нафтних деривата пада и гас појефтињује, а ако нафта поскупљује иста ситуација је и са гасом.

Гламочић је додао да је за трећи квартал (од 1. јула), Српска уплатила аванс за тај мјесец у јуну по цијенама за други квартал.

- Сада када нам је испостављена фактура коначног обрачуна онда ће нам бити уобзирена и цијена за трећи квартал па ћемо платити ту разлику. И ми смо сами процијенили да ће цијена гаса у овом кварталу, с обзиром на нагли скок дериват,а у другом тромјесечју износити око 16 одсто више. Таква одлука стигла нам је и од "Гаспрома" - рекао је Гламочић.

Нагласио је да је цијена гаса у ФБиХ већа, те да у обзир треба узети и додатни трошак који они имају за транспорт гаса из Зворника до Сарајева, који није мали.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ovo nije vazno za nas smrtnike 15.07.2022. 16:23
    16+23+21=nije se promijenila cijena gasa jer su nasa braca Rusi nama obecali da nece podizati cijenu, a svako ko kaze da je cijena porasla to je zbog onih nacista u Ukrajini koji nece da se predaju i koji jos uzimaju oruzje i brane se- sram da ih bude!
    Treba da se predaju i da opet zivimo mirno ( malo sa koronom) i sretno sa jeftinim gasom iz bratske Rusije.
    Z guzice slama treba da izlazi al se brat Rus treba da ljubi, jer ako brez njega ostanemo moracemo da razmisljamo svojom glavom.
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 39m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    13h 45m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    7h 54m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 12m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 4m
    0