Гашановић: Увезивање туризма и пољопривреде прилика за убрзан развој

05.11.2023. 10:12
2
ИЗВОР: srna.rs

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић изјавио је да ће стварање туристичке понуде на локалитетима Црепољско и Хреша, уз увезивање са пољопривредом, као и изградња најмодернијег европског санкалишта за дјецу, бити окосница развоја ове локалне заједнице у наредном периоду.

Гашановић је Срни рекао да је по доласку на мјесто начелника прије 15 година имао визију у ком правцу да се развија Источни Стари Град као рурална заједница и омогући становницима квалитетан живот и останак на својим вјековним огњиштима.

- Ово је изузетно добра средина која може да се развије. Морамо уредити овај простор онако како се то ради и у модерним земљама у свјету и искористити све могућности. Имамо Сарајево са 450.000 становника и Источно Сарајево са 60.000, што је велики потенцијал који морамо на прави начин искористити - нагласио је Гашановић.

Гашановић је појаснио да је донесена одлука да се општина развија у четири правца – дрвопрерада, минералне сировине, пољопривреда и туризам.

Предуслови за развој су, каже, добра инфраструктура, успјешна општинска предузећа и да имају дом здравља који може пружити квалитетне услуге становништву.

Гашановић је нагласио да је у овој години много рађено на асфалтирању путева на Вучијој Луци и Хреши, док је прошле године на Булозима, са Градском управом Источно Сарајево, уз подршку Владе Републике Српске, уложено више од 700.000 КМ у адаптацију и освјетљење магистралног пута, тако да се сада може радити и на оснивању пословне зоне Доњи Булози.

- Прошле године смо урадили и пут за Требевић, који је коштао 1.650.000 КМ, што је за једну малу општину огроман успјех. Све ово се постиже захваљујући доброј сарадњи са општинама из састава Источног Сарајева, али и Кантона Сарајево и, наравно, с Владом Републике Српске - рекао је Гашановић.

Он је навео да се због уштеде електричне енергије ради на изградњи водовода на Хреши, који сада, заједно са Вучијом Луком воду добија уз помоћ пумпи, док ће реализацијом овог пројекта вриједног око 1.500.000 КМ водоснабдијевање бити гравитационо.

Гашановић је подсјетио да Вучија Лука, иако површински веома велика, има мало становника, али јаку привреду за чије унапређење је потребна квалитетна путна инфраструктура, па се, између осталог, приступило проширењу пута са Хрешом, који је направљен 1973. године.

- За тај пројекат нам је потребно око 3.000.000 КМ. Ми смо ове године ушли у радове са неких 250.000 КМ. Желимо да у наредне двије године то буде жила куцавица која нам је веома битна за привреду, а отвориће се и једна нова димензија, развој туризма у Црепољском и Хреши. Планирамо да у наредних пет година ту буде право туристичко мјесто са много садржаја - нагласио је Гашановић.

Он је указао да на подручју Вучије Луке, Црепољског и Хреше има довољно пољопривредних произвођача који са својим производима могу да подрже ширење туризма, подсјећајући да је општина са Владом Републике Српске пољопривредницима подијелила око 150 пластеника.

- Ако уз пољопривреду направимо добру туристичку понуду, мислим да то има смисла и да ће се Источни Стари Град у наредним годинама развијати. Управо то ће омогућити останак људи, али и подстаћи досељавање - сматра Гашановић.

Гашановић је истакао да су у току активности око прибављања свих неопходних дозвола како би на Брусу /Требевић/ било изграђено насавременије санкалиште у Европи, са ски-стазом и лифтом за дјецу, што би био пројекат од огромног значаја за општину, али и град Источно Сарајево.

Према његовим ријечима, идентификоване су и локације на којима би могле да буду изграђене соларне електране с обзиром на то да на подручју општине постоји далековод који има слободног капацитета и до 60 мегавата.

Општина Источни Стари Град прва је у БиХ покренула пројекат изградње технолошког парка на Златишту, гдје би радило око 1.000 инжењера ИТ струке, а до сада је, каже Гашановић, изграђен један објекат у којем је запослено око 150 инжењера.

Говорећи о функционисању општине, Гашановић је рекао и да је Општинска управа са јавним предузећима прошлу фискалну годину позитивно пословала, а остварен је и привредни раст од 34 одсто.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Jahorinska bajka 05.11.2023. 19:29
  Koji put su napravili za Trebevic??? Pare jesu uzeli, ali od puta nista. I kome su dijelili plastenike??? Po Palama i Podgrabu ovim sto s njima pije.
 • Generic placeholder image
  Xx 05.11.2023. 16:12
  Sve pohvale nasem nacelniku od srca.
Повезане вијести
Дерикоња: Не смијемо заборавити погинуле борце Дерикоња: Не смијемо заборавити погинуле борце
Сјећања старих Хрешана на циркус-плац у Сарајеву Сјећања старих Хрешана на циркус-плац у Сарајеву
Умјетничка изложба у Источном Старом Граду Умјетничка изложба у Источном Старом Граду
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  13h 29m
  2
 • Земљотрес у БиХ
  5h 20m
  0
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  7h 11m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  10h 41m
  6
 • На кошаркашкој утакмици скупљено 3.420 КМ за помоћ породици Тодоровић са Пала
  13h 19m
  0