Генерал Младић ће сутра обиљежити 80. рођендан

11.03.2023. 13:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Генерал Ратко Младић, који сутра прославља 80. рођендан, здравствено се мало опоравио, рекао је Срни његов син Дарко Младић.

Он каже да је генералу овог викенда у посјети у Хашком трибуналу супруга Босиљка.

- Сви смо срећни да је жив и да се ипак колико-толико опоравио да можемо да заједно седимо и причамо. Није се скроз опоравио, нема још снаге да се креће слободно, него са штапом мало може да пређе, али ипак је боље него јесенас, када је буквално био на ивици - рекао је Дарко Младић, који је прије двије недјеље са ћерком посјетио оца.

Он је додао да много људи честита рођендан генералу Младићу преко њега или супруге Босиљке, те да му шаљу писма, честитке и усмено и писмено.

- Видим да је народ још увек уз њега свим срцем - рекао је Дарко.

Што се тиче медицинског третмана, Дарко Младић је подсјетио да, од када су га прошле јесени посјетили српски љекари, нису долазили нови, али да је то у плану.

- Пар лекара је било јесенас. Тако да у зависности од тога како ће даље ситуација да се развија, видећемо које лекаре ћемо да шаљемо. Углавном ићи ће још - рекао је Дарко Младић.

Ратко Младић рођен је 12. марта 1943. године у селу Божиновићи у општини Калиновик, тада у Краљевини Југославији, а данас у Републици Српској.

Априла 1992. године Младић је ванредно унапријеђен у чин генерал-потпуковника, а већ наредног дана постављен је за начелника штаба и уједно замјеника команданта у Команди Друге војне области ЈНА у Сарајеву. На ту дужност ступио је 10. маја 1992. године.

Младић је 12. маја 1992. године, одлуком Народне скупштине Српске Републике у Бањалуци, а на приједлог Радована Караџића, постављен за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996. године, а редовно је унапријеђен у чин генерал-пуковника 24. јуна 1994.

Младић је 1995. године пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине.

Новембра 1996. године, указом тадашњег предсједника Републике Српске Биљане Плавшић, Младић је смијењен са мјеста команданта Главног штаба Војске Републике Српске, а званично војна каријера му се завршава половином 1997.

Пензионисан је 7. марта 2002. године, када указом предсједника Републике Српске "престаје професионална војна служба генерал-пуковника Ратка Младића".

Међутим, генерал Младић је имао статус активног војног лица и у СР Југославији све док указом тадашњег предсједника СР Југославије Војислава Коштунице није пензионисан 28. фебруара 2001. године.

Хашки трибунал подигао је 1995. године оптужницу против генерала Младића, који је ухапшен 26. маја 2011. године у селу Лазарево код Зрењанина, а пет дана касније је изручен Хашком трибуналу.

Суђење је почело 16. маја 2012. године и трајало је укупно 530 дана, током којих су саслушана 592 свједока.

Трибунал га је 2017. године прогласио кривим за злочине у Сребреници 1995. године и друге ратне злочине у периоду од 1992. до 1995. године у БиХ те изрекао казну доживотног затвора, која је потврђена у другостепеном поступку у јуну 2021. године.

Прије него што се 2011. године нашао у притвору у Шевенингену, Ратко Младић је, по налазима љекара, преживео три мождана удара. У притвору је подвргнут бројним терапијама и неколико пута је оперисан.

Коментари 0
Повезане вијести
Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
На данашњи дан рођен Ратко Младић На данашњи дан рођен Ратко Младић
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 39m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 53m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 0m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 48m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 15m
    0