General Mladić će sutra obilježiti 80. rođendan

11.03.2023. 13:22
0
IZVOR: srna.rs

General Ratko Mladić, koji sutra proslavlja 80. rođendan, zdravstveno se malo oporavio, rekao je Srni njegov sin Darko Mladić.

On kaže da je generalu ovog vikenda u posjeti u Haškom tribunalu supruga Bosiljka.

- Svi smo srećni da je živ i da se ipak koliko-toliko oporavio da možemo da zajedno sedimo i pričamo. Nije se skroz oporavio, nema još snage da se kreće slobodno, nego sa štapom malo može da pređe, ali ipak je bolje nego jesenas, kada je bukvalno bio na ivici - rekao je Darko Mladić, koji je prije dvije nedjelje sa ćerkom posjetio oca.

On je dodao da mnogo ljudi čestita rođendan generalu Mladiću preko njega ili supruge Bosiljke, te da mu šalju pisma, čestitke i usmeno i pismeno.

- Vidim da je narod još uvek uz njega svim srcem - rekao je Darko.

Što se tiče medicinskog tretmana, Darko Mladić je podsjetio da, od kada su ga prošle jeseni posjetili srpski ljekari, nisu dolazili novi, ali da je to u planu.

- Par lekara je bilo jesenas. Tako da u zavisnosti od toga kako će dalje situacija da se razvija, videćemo koje lekare ćemo da šaljemo. Uglavnom ići će još - rekao je Darko Mladić.

Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božinovići u opštini Kalinovik, tada u Kraljevini Jugoslaviji, a danas u Republici Srpskoj.

Aprila 1992. godine Mladić je vanredno unaprijeđen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamjenika komandanta u Komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. godine.

Mladić je 12. maja 1992. godine, odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banjaluci, a na prijedlog Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. godine, a redovno je unaprijeđen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Mladić je 1995. godine pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine.

Novembra 1996. godine, ukazom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Biljane Plavšić, Mladić je smijenjen sa mjesta komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a zvanično vojna karijera mu se završava polovinom 1997.

Penzionisan je 7. marta 2002. godine, kada ukazom predsjednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića".

Međutim, general Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SR Jugoslaviji sve dok ukazom tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice nije penzionisan 28. februara 2001. godine.

Haški tribunal podigao je 1995. godine optužnicu protiv generala Mladića, koji je uhapšen 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a pet dana kasnije je izručen Haškom tribunalu.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih su saslušana 592 svjedoka.

Tribunal ga je 2017. godine proglasio krivim za zločine u Srebrenici 1995. godine i druge ratne zločine u periodu od 1992. do 1995. godine u BiH te izrekao kaznu doživotnog zatvora, koja je potvrđena u drugostepenom postupku u junu 2021. godine.

Prije nego što se 2011. godine našao u pritvoru u Ševeningenu, Ratko Mladić je, po nalazima ljekara, preživeo tri moždana udara. U pritvoru je podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan.

Komentari 0
Povezane vijesti
General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori
Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici
Na današnji dan rođen Ratko Mladić Na današnji dan rođen Ratko Mladić
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 3m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 17m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 34m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 9m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 24m
    0