Гирска пећина код Сокоца

20.01.2024. 12:42
0
ИЗВОР: sokolacturizam.net

Гирска пећина се сврстава у природна добра од великог значаја, односно природна добра прве категорије. Смјештена је на сјевероисточним падинама планине Озрен, у селу Доње Гире, 27 километара од Сокоца.

Улаз у пећину је на 890 метара апсолутне висине. Из пећине током цијеле године истиче поток који се послије стотинак метара улијева у ријечицу Ријеку, лијеву притоку Биоштице. Пећина се спелеоморфолошки састоји од “Главног канала”, дугачког 930 метара, и неколико мањих, укупне дужине 1.300 метара. “Глави канал” се завршава сифоном, удаљеним 930 метара од улаза, изнад кога се настављају два канала дуга по стотину метара. Пећински стубови у главном каналу достижу пречник и до три метра, а канал је испуњен и саливима, коралним накитом, сталактитима и драперјем.

“Главни канал” цијелом дужином протиче поток дубок од 20 до 50 центиметара. Поједине дворане су широке и високе до 15 метара. Пећина је изузетно богата пећинским накитом, посебно централни и завршни дио, као и један мањи бочни канал близу улаза. Пећински стубови, на појединим мјестима широки и до три метра, спадају у најљепше примјерке пећинског накита у пећинама Републике Српске.

Пећина је само једном спелеолошки истраживана, 1893. године (Јамарско друштво “Чрни галеб” из Преболда, Словенија). За вријеме истраживања поџемни канали су грубо измјерени. Топографски цртеж није сачуван.

Коментари 0
Повезане вијести
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Ватрогасци интервенисали пет пута на подручју Сокоца Ватрогасци интервенисали пет пута на подручју Сокоца
Најчитаније
 • Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
  19h 35m
  0
 • Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
  13h 13m
  0
 • Изгорио помоћни објекат у Булозима
  19h 49m
  0
 • Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
  19h 40m
  2
 • Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
  8h 39m
  6