Girska pećina kod Sokoca

20.01.2024. 12:42
0
IZVOR: sokolacturizam.net

Girska pećina se svrstava u prirodna dobra od velikog značaja, odnosno prirodna dobra prve kategorije. Smještena je na sjeveroistočnim padinama planine Ozren, u selu Donje Gire, 27 kilometara od Sokoca.

Ulaz u pećinu je na 890 metara apsolutne visine. Iz pećine tokom cijele godine ističe potok koji se poslije stotinak metara ulijeva u riječicu Rijeku, lijevu pritoku Bioštice. Pećina se speleomorfološki sastoji od “Glavnog kanala”, dugačkog 930 metara, i nekoliko manjih, ukupne dužine 1.300 metara. “Glavi kanal” se završava sifonom, udaljenim 930 metara od ulaza, iznad koga se nastavljaju dva kanala duga po stotinu metara. Pećinski stubovi u glavnom kanalu dostižu prečnik i do tri metra, a kanal je ispunjen i salivima, koralnim nakitom, stalaktitima i draperjem.

“Glavni kanal” cijelom dužinom protiče potok dubok od 20 do 50 centimetara. Pojedine dvorane su široke i visoke do 15 metara. Pećina je izuzetno bogata pećinskim nakitom, posebno centralni i završni dio, kao i jedan manji bočni kanal blizu ulaza. Pećinski stubovi, na pojedinim mjestima široki i do tri metra, spadaju u najljepše primjerke pećinskog nakita u pećinama Republike Srpske.

Pećina je samo jednom speleološki istraživana, 1893. godine (Jamarsko društvo “Črni galeb” iz Prebolda, Slovenija). Za vrijeme istraživanja podžemni kanali su grubo izmjereni. Topografski crtež nije sačuvan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske br...
Sokolac: U pretresu kuće i pomoćnih objekata pronađena droga Sokolac: U pretresu kuće i pomoćnih objekata pronađena droga
Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO) Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO)
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 10m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 33m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 6m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 3m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 54m
    0