Глас жртава мина чуо се са врха Јахорине

07.09.2021. 12:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Шест ампутираца из Републике Српске и БиХ који су преживјели експлозије мина завршили су током протеклог викенда двоетапни Ултра трејл "Равноправно различити" и успели се са Бјелашнице на Јахорину, те прешли дионицу укупне дужине 52 километра.

Они који су прешли ову дионицу и жељели подсјетити на негативан утицај мина у БиХ су Дејан Звиздало из Трнова, Мирко Зечевић Тадић из Брчког, Нијаз Мемић из Сарајева, Драган Јањић из Требиња, Жељко Волаш из Бањалуке и Јовица Горета из Пала.

Волаш, предсједник Организације ампутираца УДАС, која је реализовала овај пројекат, рекао је за "Независне" да су овим успоном жељели послати поруку јавности да је БиХ потребно очистити од мина.

- Сами нисмо вјеровали када смо кренули да ћемо успјети. Први дан смо прешли 35 километара и исцрпљени и пуни жуљева се одморили. Други дан смо успјели завршити преосталих 17 километара. Оно што је битно јесте да смо пролазили крај минских поља током овог успона - нагласио је Волаш.

Према његовим ријечима, кључно је да се што прије уклоне мине, те се нада да би се то могло десити до 2025. године.

- Обавеза БиХ је била да се уклоне до 2019. године, али је то пролонгирано. Сарајево је очишћено од мина уз подршку донатора и такав концепт би се могао преписати на све локалне заједнице у БиХ, како би се ријешила једна по једна - рекао је Волаш.

Из УДАС-а су саопштили да Ултра трејл представља наставак прошлогодишње акције освајања врха Маглића под називом "Планинарски изазов преживјелих од мина", којом промовишу права, капацитете и потенцијале жртава мина и особа са инвалидитетом.

Нијаз Мемић, један од учесника, истакао је да је овај ултра трејл био један посебан изазов како у физичком, тако и у психичком смислу.

- Прије свега због једне изузетно захтјевне дионице којом смо се кретали и дужине која је на крају износила више од 50 километара. На крају, изузетно сам сретан што сам успио завршити овај ултра траил, али и чињенице што сам заједно са остатком тима био глас свих оних жртава мина које нису у прилици бити дио оваквих активности - навео је Мемић.

Мирко Зечевић Тадић је охрабрио и друге преживјеле у минским експлозијама да им се прикључе у наредним изазовима.

- Желио бих да и многи други страдали од мина виде да могу да учине доста на свом здрављу, те да узму активно учешће у многим сегментима живота - истакао је Зечевић Тадић.

Ултра трејл "Равноправно различити" је дио истоимене кампање у оквиру пројекта "Заједнице различитих, али равноправних грађана", који финансира Европска унија, а реализује УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бањалука и УГ "Нешто више".

Коментари 0
Повезане вијести
На Бјелашници спасен страни држављанин На Бјелашници спасен страни држављанин
По 100 КМ за школу у природи основцима из Источне Илиџе По 100 КМ за школу у природи основцима из Источне Илиџе
Хуманитарни поход на Јахорину за Магдалену Влашки Хуманитарни поход на Јахорину за Магдалену Влашки
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  20h 41m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  21h 4m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  21h 54m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  14h 42m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  22h 19m
  0