Glas žrtava mina čuo se sa vrha Jahorine

07.09.2021. 12:19
0
IZVOR: nezavisne.com

Šest amputiraca iz Republike Srpske i BiH koji su preživjeli eksplozije mina završili su tokom proteklog vikenda dvoetapni Ultra trejl "Ravnopravno različiti" i uspeli se sa Bjelašnice na Jahorinu, te prešli dionicu ukupne dužine 52 kilometra.

Oni koji su prešli ovu dionicu i željeli podsjetiti na negativan uticaj mina u BiH su Dejan Zvizdalo iz Trnova, Mirko Zečević Tadić iz Brčkog, Nijaz Memić iz Sarajeva, Dragan Janjić iz Trebinja, Željko Volaš iz Banjaluke i Jovica Goreta iz Pala.

Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS, koja je realizovala ovaj projekat, rekao je za "Nezavisne" da su ovim usponom željeli poslati poruku javnosti da je BiH potrebno očistiti od mina.

- Sami nismo vjerovali kada smo krenuli da ćemo uspjeti. Prvi dan smo prešli 35 kilometara i iscrpljeni i puni žuljeva se odmorili. Drugi dan smo uspjeli završiti preostalih 17 kilometara. Ono što je bitno jeste da smo prolazili kraj minskih polja tokom ovog uspona - naglasio je Volaš.

Prema njegovim riječima, ključno je da se što prije uklone mine, te se nada da bi se to moglo desiti do 2025. godine.

- Obaveza BiH je bila da se uklone do 2019. godine, ali je to prolongirano. Sarajevo je očišćeno od mina uz podršku donatora i takav koncept bi se mogao prepisati na sve lokalne zajednice u BiH, kako bi se riješila jedna po jedna - rekao je Volaš.

Iz UDAS-a su saopštili da Ultra trejl predstavlja nastavak prošlogodišnje akcije osvajanja vrha Maglića pod nazivom "Planinarski izazov preživjelih od mina", kojom promovišu prava, kapacitete i potencijale žrtava mina i osoba sa invaliditetom.

Nijaz Memić, jedan od učesnika, istakao je da je ovaj ultra trejl bio jedan poseban izazov kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu.

- Prije svega zbog jedne izuzetno zahtjevne dionice kojom smo se kretali i dužine koja je na kraju iznosila više od 50 kilometara. Na kraju, izuzetno sam sretan što sam uspio završiti ovaj ultra trail, ali i činjenice što sam zajedno sa ostatkom tima bio glas svih onih žrtava mina koje nisu u prilici biti dio ovakvih aktivnosti - naveo je Memić.

Mirko Zečević Tadić je ohrabrio i druge preživjele u minskim eksplozijama da im se priključe u narednim izazovima.

- Želio bih da i mnogi drugi stradali od mina vide da mogu da učine dosta na svom zdravlju, te da uzmu aktivno učešće u mnogim segmentima života - istakao je Zečević Tadić.

Ultra trejl "Ravnopravno različiti" je dio istoimene kampanje u okviru projekta "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana", koji finansira Evropska unija, a realizuje UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i UG "Nešto više".

Komentari 0
Povezane vijesti
OC „Jahorina“ kreće u dokapitalizaciju od 29 miliona KM OC „Jahorina“ kreće u dokapitalizaciju od 29 miliona KM
Ustavni sud BiH obustavio prodaju zemljišta na Jahorini Ustavni sud BiH obustavio prodaju zemljišta na Jahorini
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
Najčitanije
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  10h 58m
  1
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  10h 20m
  1
 • Mošti Svete Tekle i Svetog Varnave na čelu današnje Spasovdanske litije u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 49m
  1
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  9h 38m
  2
 • Defile mladosti i ljepote u Han Pijesku (VIDEO)
  8h 21m
  0