Соколац: "Гласиначка колица" званични сувенир

11.06.2020. 09:19
0
ИЗВОР: Srna

Општина Соколац добија званични туристички сувенир са мотивом "Гласиначких колица" која датирају из гвозденог доба, чиме се жели указати на археолошки значаја овог простора.

-Комисија за избор званичног туристичког сувенира општине Соколац засједа сутра, а чине је чланови Управног одбора локалне Туристичка организација и четири члана из области историје, умјетности и архитектуре који ће допринијети да Соколац први пут добије свој туристички сувенир- рекла је Срни вршилац дужности директора Туристичке организације Мирјана Симовић.

Она је подсјетила да је конкурс за избор идејног рјешења туристичког сувенира општине Соколац са мотивом "Гласиначка колица" расписан у марту, са циљем да се употпуни туристичка понуда и укаже на значај овог простора као "великог археолошког налазишта које никад до краја није истражено".

Симовићева је подсјетила да је Гласинац археолошко налазиште познато од краја 19. вијека и да је прва ископавања 1880. године обавио аустроугарски поручник Јохан Лекса када је пронашао култна "Гласиначка колица".

Она је додала да се колицима овог типа приписују ритуалне сврхе и повезују се са култом Сунца.

-Овим мотивом жељели смо направити повезницу између чувене Гласиначке културе и данашњих дана, указати на археолошки значаја овог простора и `Гласиначких колица` као првобитног артефакта пронађеног у археолошким истраживањима на Гласинцу- навела је Симовићева.

Она је изразила наду да ће "Гласиначка колица" бити враћена из Природноисторијског музеја у Бечу, гдје се тренутно налазе на просторе на којима су и пронађена.

Симовићева је истакла да су према записима археолошких истраживача на Гласинцу, "Гласиначка колица", највјероватније, припадала некој истакнутој личности која је имала посебан положај и улогу у аутаријатском друштву, и као таква постала дио уџбеника, књига и литературе широм свијета.

-Савремени археолози их сматрају драгуљем БиХ археологије, тако да сасвим оправдано могу да зазумо мјесто туристичког сувенира општине Соколац и достојно га репрезентују- рекла је Симовићева.

Према њеним ријечима, сувенири су идеални амбасадори локалитета и имају врло значајну улогу у њиховој промоцији.

Симовићева је додала да су сувенири приповједачи који чувају и материјализују сјећања, "а као такви они могу бити и одлични промотери туризма, те зато није чудно да их купују не само туристи него и локално становништво – као поклон пријатељима, али и као подсјетник на родни град".

-Жеља нам је да посјетиоци из Сокоца понесу успомену и у облику сувенира и тако сачувају најљепша сјећања о боравку уз жељу да поново дођу у наш крај- поручили су из Туристичке организације општине Соколац.

Гласиначка колица израђена су од бронзе, а изгледом подсјећају на два имагинарна хибридна бића, која имају тијело голуба, кљун барске птице, кресту пијетла и уши бика.

Нека налазишта са простора Гласинца потичу из бронзаног или раног гвозденог
доба.

Године 1880. приликом градње нове цесте од Подроманије у Рогатицу — код хана Шаренца, нађена су култна "Гласиначка колица" уз неколико бронзаних предмета
од великог значаја.

Благоје Говедарица, познати археолог, тврди да је овај јединствени налаз са почетка гвозденог доба скренуо пажњу свјетске научне јавности на богато културно насљеђе Гласинца и означио почетак археолошког рада на овом простору.

Коментари 0
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    17h 56m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    51m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    4h 56m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    5h 0m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    16h 44m
    0