Главна правила Божићног поста

27.11.2023. 17:34
0
ИЗВОР: lepotesrbije.alo.rs

У уторак, 28. новембра, вјерници Српске православне цркве почеће овогодишњи Божићни пост, који ће трајати све до 7. јануара 2024. године, односно до прославе Божића.

У данима поста вјерници ће се припремати за обиљежавање једног од најрадоснијих хришћанских празника кроз посвећеност молитви и чишћењу тијела и душе кроз исхрану, добра дјела и позитивне мисли.

Божићни пост траје 40 дана, а он није строг као Васкршњи. Има два аспекта: тјелесни и духовни, а оба су једнако важна и један не иде без другог.

Према правилима поста и према ријечима Светог Јована Златоустог, тјелесни пост – односно уздржавање од хране животињског поријекла – нема користи за вјерника ако није повезан с духовним.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа, који је, према предању, 40 дана провео у пустињи у молитви и постећи. Он је, иначе, раније трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донијета одлука да убудуће траје 40 дана. Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избјегавају храну животињског порекла 40 дана имају могућност тзв. малог поста, који траје седам дана, пише Glossy.

Правила Божићног поста

Пост код православних вјерника значи неконзумирање хране и пића животињског поријекла, односно меса, млијека, јаја и животињске масти у периоду од 40 дана, до Божића.

На води се, односно строго, пости само сриједом и петком, док су понедјељком, уторком и четвртком уље и вино дозвољени, а суботом и недјељом се једе и риба. Дакле, то треба да изгледа овако:

сриједа и петак - пост на води

понедјељак, уторак и четвртак - пост на уљу

субота и недјеља - пост на уљу, уз довољену рибу

Најстрожи пост је на Бадњи дан, када вјерници све до вечере посте искључиво на води.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра празник Цвијети Сутра празник Цвијети
Данас Лазарева субота и Врбица Данас Лазарева субота и Врбица
Данас Благовијести Данас Благовијести
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    16h 25m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    16h 39m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    16h 31m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    18h 56m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    7h 20m
    0